Tijden veranderen. Of een organisatie wil of niet, zij zal telkens de bakens moeten verzetten. Dit geldt ook voor de administratie van de Protestantse gemeente te Hilversum. In voorgaande jaren is de ledenregistratie geautomatiseerd en loopt ook het betalingsverkeer via internet. Een volgende stap is Kerkbalans en met name het jaarlijkse verzoek aan de leden voor het toezeggen van een vrijwillige bijdrage. Tot nu toe werd jaarlijks in januari bij de landelijke ‘Actie Kerkbalans’ in de meeste wijkgemeenten een envelop door vrijwilligers bij u thuis bezorgd en het antwoord opgehaald. Dit geeft veel werk. Het wordt steeds moeilijker hiervoor vrijwilligers te vinden en het verwerken van de toezeggingen kost een hoop tijd bij het kerkelijk bureau.

Het kan anders!
In samenwerking met de landelijke kerk (PKN) en onze huisbankier, de Stichting Kerkelijke Gelden (SKG), is het mogelijk dat u uw toezegging voor kerkbalans voortaan via internet invult en dat deze gegevens dan geheel geautomatiseerd worden verwerkt. Met ingang van het jaar 2018 wil het college van kerkrentmeesters met deze methode een begin maken.

Uw e-mailadres is essentieel.
Kerkbalans via internet maakt gebruik van uw e-mailadres. U krijgt dan in januari 2018 een bericht via de mail waarmee u uw toezeggingsformulier kunt invullen en verzenden. Tevoren wordt u per mail gewaarschuwd dat dit bericht er aan komt en hoe u kunt herkennen dat het bericht inderdaad van de Protestantse gemeente te Hilversum afkomstig is.

Van de gemeenteleden van wie het e-mailadres reeds in de ledenregistratie staat, heeft het college van kerkrentmeesters uw toestemming nodig om het voor Kerkbalans te mogen gebruiken. Het college gaat ervan uit dat u deze toestemming geeft, tenzij u binnen drie weken na ontvangst van dit bericht schriftelijk per mail of per brief aan het kerkelijk bureau hebt gemeld dat u bezwaar hebt. Indien u aan uw wijkgemeente al toestemming hebt verleend is dit bericht alleen ter informatie.

Aan de gemeenteleden van wie het e-mailadres niet bekend is bij het kerkelijk bureau is de dringende vraag van het college dit binnen drie weken per mail of per brief door te geven aan het kerkelijk bureau (Loosdrechtseweg 263A, 1215 JV, Hilversum; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ), hetgeen dan tegelijkertijd inhoudt dat u toestemming geeft om het voor de actie Kerkbalans te gebruiken. Hoe meer gemeenteleden aan deze oproep gehoor geven hoe beter de actie kan slagen.

Is toezeggen via internet veilig?
Het gehele proces is met de grootst mogelijke waarborgen omgeven. De landelijke kerk staat hiervoor garant. In veel gemeenten van de PKN werkt men al tot volle tevredenheid op deze wijze.

Namens het college van kerkrentmeesters,
E.R. den Toom, penningmeester