Op zondag 31 december a.s. zullen binnen de Protestantse gemeente Hilversum drie verschillende ochtenddiensten worden verzorgd. Eén in de Grote kerk, één in de Regenboogkerk en één in de Bethlehemkerk.

In de Bethlehemkerk zal voor het eerst in mediastad Hilversum een Top2000 dienst worden gehouden. Het thema van deze dienst is: “Loslaten of meenemen?” De voorbereidingen zijn in volle gang. In de Top2000 staan veel nummers met inhoud: nummers die emoties teweeg brengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, zoals ‘What if God was one of us’, van Joan Osborne. Andere blijken bij nadere beschouwing te gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost.

We nodigen iedereen uit aan deze dienst mee te werken door een stem uit te brengen op een favoriet Top2000 nummer. Dat kan via de volgende link www.top2000kerkdienst.nl/hilversum. Naast de algemene informatie vindt u in de menubalk de knop stemmen. Vervolgens kunt u uw persoonlijke top 3 doorgeven en aangeven en waarom die nummers u aanspreken. Daaruit ontstaat een Hilversumse top 10. Een deel van de gekozen nummers zal een plaats krijgen in de dienst. We hopen natuurlijk op heel veel stemmen en een mooie top 10.200171212_top2000.png

Geïnteresseerd? Noteert u de datum 31 december vast in uw agenda. U bent welkom vanaf 10.00 bij de inloop met koffie. De dienst begint om 10.30 uur. Tijdens de dienst wordt gecollecteerd voor Kerk in Actie. Na de dienst ontmoeten we elkaar met koffie en we hopen dat een ieder iets van oliebollen of appelflappen meebrengt om gezamenlijk het jaar uit te luiden.

Meer informatie over deze dienst zal later verspreid worden via de contactpersonen van de wijken en zal te vinden zijn op deze site  en www.top2000kerkdienst.nl/hilversum

de werkgroep top 2000 dienst.

20171212_top2000.jpg

Eind van het jaar staat NPO Radio 2 in het teken van de Top 2000. In de Top 2000 staan veel nummers met inhoud: nummers die emotie oproepen, kippenvel en herinneringen. Er zijn popsongs die een directe link hebben met geloof en de Bijbel.

Op de laatste dag van het jaar, zondag 31 december 2017, is er in de Bethlehemkerk een kerkdienst als sluitstuk van de week waarin op NPO Radio 2 de 2000 mooiste popnummers worden gedraaid. Vaak heel ontroerend, spiritueel, religieus of ronduit christelijk. Wat te denken van Morning has Broken van Cat Stevens op nr 313, of op 449 Go Like Elijah van Chi Coltrane?

De Top2000 op zondag 31 december in de Bethelhemkerk:
Zou het mogelijk zijn: het evangelie in 12 songs? De top 3 voor jouw begrafenis? Het nummer waar je het meeste kippenvel van krijgt? Stel je voor hoe deze nummers klinken in een sfeervol aangeklede kerk, op zondagochtend 31 december. Gespeeld door eigen muzikanten. Door te stemmen op jouw favourite nummers bepaal jij mede hoe de dienst vorm gegeven wordt.

Breng je stem uit
Meedoen kun je door je eigen stem uit te brengen op de Top2000 voor Hilversum kies voor het vakje Stemmen en selecteer jouw persoonlijke top 3. De nummers waar het meest opgestemd is voor Hilversum komen zondag 31 december terug in de dienst. Ben jij er ook bij? Welkom.

200171212_top2000.png

Psalm 137 werd nr 1!
Vandaag alvast aandacht voor nr 1483 in de Top2000 van vorig jaar: Rivers of Babylon van Boney M.
‘Rivers of Babylon’ is deels gebaseerd op Psalm 137 uit de Bijbel, een muziekstuk van zo’n 2600 jaar oud! De single is een nummer 1 hit voor het Duits/Engels/Nederlandse Boney M., zowel in Europa als aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Het is oorspronkelijk een nummer van Reggaeband The Melodians uit 1970.

In de Bijbel in Gewone Taal klinkt psalm 137 zo:

We woonden bij de rivieren van Babel
en we huilden,
want we dachten aan Jeruzalem.
We maakten geen muziek meer,
we hingen onze harpen aan een boom.
Maar van onze vijanden moesten we vrolijk zijn.
Ze zeiden: ‘Zing voor ons over Jeruzalem,
zing een vrolijk lied.’
Maar dat konden we niet,
zingen over de Heer in het land van de vijand.

Ook klinkt in dit nummer Psalm 19, vers 14 door:
‘Let the words of my mouth, and the meditation of my heart, be acceptable in thy sight’, in de King James Version.
In het Nederlands:
Bescherm mij tegen slechte gedachten.
Laat die geen macht over mij krijgen.
Dan zal ik zijn zoals u het wilt,
dan doe ik geen verkeerde dingen.

Verrassend? Leuk! Zo zitten er meer pareltjes in de top2000.

Volledige tekst:

When the wicked
Carried us away in captivity
Required from us a song
Now how shall we sing the lord’s song in a strange land

When the wicked
Carried us away in captivity
Requiering of us a song
Now how shall we sing the lord’s song in a strange land

Let the words of our mouth and the meditations of our heart
be acceptable in thy sight here tonight

Let the words of our mouth and the meditation of our hearts
be acceptable in thy sight here tonight

ye-eah we wept, when we remembered Zion.

By the rivers of Babylon (dark tears of Babylon)
there we sat down (You got to sing a song)
ye-eah we wept, (Sing a song of love)
when we remember Zion. (Yeah yeah yeah yeah yeah)