EO interviewt ds Maarten Hameete over Top 2000-dienst, interview uit december 2015! Het is een legendarische muzieklijst, die eind december traditioneel miljoenen Nederlanders in haar greep houdt: de Top 2000. Ook kerken springen in op de hype. Meer dan 90 kerken door heel Nederland vieren op en rond 27 december, komend weekend dus, een speciale Top 2000-kerkdienst. Wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? BEAM sprak met een dominee van dienst, Maarten Hameete (24).

Maarten zit in het laatste jaar van zijn master ‘gemeentepredikant’. Een onderdeel hiervan is stage lopen, dat doet hij bij De Lichtkring in Alphen aan de Rijn. De speciale Top 2000-dienst wordt de achtste dienst uit zijn nog jonge carrière. “Tijdens de Kerstperiode maken veel predikanten overuren en liggen er voor mensen als ik dus kansen om voor te gaan,” lacht hij.Een speciale Top 2000-dienst, hoe kom je erbij?
“In deze tijd van het jaar zijn veel mensen wild van de Top 2000, ook in kerkgemeentes. Bijna iedereen heeft wel een speciaal gevoel bij bepaalde popliedjes. Er zitten herinneringen aan vast, herinneringen die vaak opleven tussen Kerst en Oud en Nieuw, wanneer we terugblikken op het jaar. Vanuit die gedachte is het toch heel vet om deze gevoelens een plekje te geven in een kerkdienst?”Wat is de toegevoegde waarde tegenover een ‘normale’ kerkdienst?
“Liedjes uit de top 2000 staan vaak dichtbij het ‘echte’ leven. Ik hoop en wil dat het in de kerk óók over het echte leven gaat. Daar raken popmuziek en kerk elkaar dus. Ook de thema’s, zoals hoop en liefde, zijn vaak overlappend. De connectie is daar, dat zorgt voor een dienst met extra herkenbaarheid.”

Niet alle christenen vinden dat popmuziek en het geloof even goed samengaan. Hoe kijk jij daar naar?
“Die geluiden hoor ik ook wel, maar zelf herken ik ze niet. Voor mij heeft een kerkdienst namelijk twee doelen: God loven en elkaar ontmoeten. Welke liederen en woorden daarbij gebruikt worden, maakt mij veel minder uit. Bovendien geef je ‘normale’ liedjes een extra laag door ze in een religieuze omgeving te laten horen. Dat doet ‘The Passion’ bijvoorbeeld ook. Door ‘The Passion’ kan ik nooit meer hetzelfde naar ‘Geef mij nu je angst’ van Guus Meeuwis luisteren; het heeft voor mij nu veel meer betekenis gekregen. Dat effect hoop ik met de Top 2000-dienst ook te bereiken.”
“Weet je, door de eeuwen heen is Hooglied ook vaak betwist. Dat Bijbelboek zou teveel over de menselijke liefde gaan en te weinig over Goddelijke liefde. Nu vinden de meeste mensen dat er twee lagen in zitten, dus óók die goddelijke liefde. Waarom kan dat dan niet bij popmuziek?”

Hoe gaat jouw dienst eruit zien?
“Ik ben sowieso van plan om meer met popliedjes te doen in mijn preken. Daar zitten vaak meer lagen in dan ik mij realiseer, erg leuk. Toch wordt de dienst zondag qua structuur vrij traditioneel. Hetzelfde als iedere protestantse eredienst, maar dan met liedjes uit de Top 2000 in plaats van psalmen en gezangen.”“Of ik al een nummer wil verklappen? Vooruit… Wat mij betreft de mooiste: ‘World of Hurt’, van Ilse DeLange. We leven namelijk in een gebroken wereld, maar er zijn wel lichtpuntjes van liefde zichtbaar. Dat wordt de kern van dienst. Mooi toch?”

Tot slot: wat vind jij het beste nummer aller tijden en zou op één moeten staan in de Top 2000?
“Lastig! Ik denk dat ik toch voor ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen zou gaan. Al die verschillende muziekstijlen in een nummer, heel vet. Dat ‘Imagine’ dit jaar op één staat, vind ik mooi. Natuurlijk is de aanleiding verschrikkelijk (de aanslagen in Parijs, red.), maar dat het nummer blijkbaar een snaar raakt binnen onze maatschappij en ons samenbindt is erg bijzonder.”De Top 2000-kerkdienst is een initiatief van mijnkerk.nl. Kijk op hun website of er ook een speciale dienst bij jou in de buurt is!

TEKST Rimme Mastebroe