De afgelopen week kregen we van de organisatie PKN Groene Kerken Nederland het bericht dat de Bethlehemkerk zich Groene Kerk mag noemen. Hiermee zijn we de eerste Groene Kerk in Hilversum.

Het bordje Groene Kerk wordt ons binnenkort toegestuurd. We hopen dat de plaatsing daarvan aanleiding wordt voor weer wat plaatselijke publiciteit voor onze kerk, waarmee we ook aandacht kunnen schenken aan onze wens een kerk in en voor de buurt te willen zijn.

We werden een Groene Kerk omdat we tijdens en na de verbouwing al veel groene zaken hebben geregeld. Denk daarbij aan de muur- en dakisolatie, het electrisch koken en het water dat elektrisch wordt verwarmd. Denk ook aan de vloerverwarming die het op termijn mogelijk maakt om de kerk gasvrij
te maken. Verder liggen er op ons hoge dak 99 zonnepanelen waarvan de stroom naar een aantal buurtbewoners gaat. Onze kerkbanken zijn herbruikt. Ze zijn omgetoverd tot nieuw meubilair. U vindt ze op het liturgisch centrum en in de keuken. We hebben een fairtrade keurmerk, gebruiken kopjes en
glazen om het gebruik van plastic zoveel mogelijk te vermijden en scheiden ons afval. Binnenkort krijgen we infrarood warmtepanelen (zeg maar "zeer zuinige elektrische kacheltjes") om daar ervaring mee op te doen. Als dank voor de zonnepanelen staan in onze " tuin" 6 appelboompjes.
We gebruiken al groene stroom en biogas. Op termijn moet onderhoud worden gepleegd aan het lage dak. We zouden dat dak dan ook kunnen voorzien van zonnepanelen zodat we daarna beschikken over onze eigen groene stroom. Wat denkt u van een toekomstige aktie "adopteer een zonnepaneel van onze kerk" en wie heeft een goed idee om onze tuin nuttiger te maken?

20180129__appelboomgaard.jpg

Ook het sociale aspect speelt in onze kerk een rol. We willen een kerk in de buurt zijn en bedenken plannen waar wij onze buurbewoners bij kunnen betrekken. Ideeën zijn zeer welkom.

Hilversum, 25 januari 2018, Jogchum Kooi