Voor de zevende keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-Katholieke parochie Sint Vitus tijdens de Veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de lijdenstijd en Pasen of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt ingeleid en kort nabesproken.

Dinsdag 27 maart: Compostella
De Compostella di Santiago bedevaart is een ervaring die ieder jaar meer en meer pelgrims trekt. De tocht wordt ondernomen om zichzelf met zijn omgeving te confronteren en de grenzen te verleggen. De pelgrimage is fysiek zwaar, maar is vooral een aanslag op de geestelijke vermogens. ★★★★ 'Je maakt de hele tocht als het ware door de ogen van de wandelaar mee. Beter nog misschien.' NRC

Frankrijk, Zwitserland, Spanje 2015 98 min. Regie Freddy Mouchard
De film wordt ingeleid door Ds. Jurjen Zeilstra (Regenboogkerk).

De kaartjes voor de films zijn nu te koop.

Dinsdag 20 februari * dinsdag 27 februari * dinsdag 6 maart * dinsdag 13 maart * dinsdag 20 maart * dinsdag 27 maart

Dinsdag 20 februari: The Woman Who Left
‘The Woman Who Left’ is een bedwelmende en hypnotiserende kijkervaring in prachtige zwart-witfotografie. Deze vertelling van een vrouw die worstelt met gevoelens tussen wraak en verzoening is gebaseerd op een kortverhaal van Tolstoj.

1997: na 30 jaar in de gevangenis te hebben gezeten komt er van de ene op de andere dag een einde aan de levenslange gevangenisstraf van vroegere onderwijzeres Horacia Somorostro. Niet zij maar haar beste vriendin heeft de moord gepleegd waarvoor ze vastzat. Het was haar ex-vriendje Rodrigo Trinidad die haar de schuld in de schoenen had geschoven. Horacio zint op wraak en reist naar de stad waar Rodrigo woont en begint hem en zijn gezin daar in alle stilte te observeren. Ze sluit vriendschap met een epileptische transvrouw, een armoeiige verkoper en een zwakbegaafde, dakloze vrouw – vriendschappen die haar helpen de weg te vinden in een wereld die in 30 jaar enorm veranderd is.

Filipijnen 2016 226 min. Regie Lav Diaz Met Charo Santos, Shamaine Buencamino, Nonie Buencamino, Michael De Mesa, Mae Paner, Jean Judith Javier, Marj Lorico

Dinsdag 27 februari: Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen
Portret van Hildegard von Bingen, de in 2012 heilig verklaarde Duitse non die in 1147 haar eigen vrouwenklooster aan de oevers van de Rijn oprichtte, en zodoende veel van haar mannelijke collega's tegen zich in het harnas joeg.

Von Bingen (Barbara Sukowa) ontpopte zich als groot intellectueel en humanist, die de strenge kloosterregels veranderde en een menselijker beleid voerde. Zij was was niet alleen spiritueel leider en filosoof, maar ook dokter, wetenschapper en politicus. Leonardo da Vinci en Dante noemden de Duitse abdis als een van hun grote voorbeelden.

Duitsland, Frankrijk 2010 106 min. Regie Margarethe von Trotta Met Barbara Sukowa, Heino Ferch, Hannah Herzsprung
De film wordt ingeleid door Pastoor Wietse van der Velde (Oudkatholieke St. Vituskerk).

Dinsdag 6 maart: Layla M.
De 18-jarige Layla (Nora El Koussour) is een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst. Ze doet eindexamen vwo en is een fanatiek voetbalster. Met haar ouders, oma en broer woont ze in Amsterdam-West.

Layla is niet op haar mondje gevallen en durft voor haar mening uit te komen. Ze stoort zich aan het negatieve beeld dat er is over Marokkanen en het islamitische geloof. Thuis heeft ze discussies hierover en Layla zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders. Tegen hun wil en tot schrik en ergernis van haar beste vriendin en broer, sluit ze zich aan bij een groep jonge moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof.

Nederland 2016 97 min. Regie Mijke de Jong Met Ilias Addab, Nora el Koussour

Dinsdag 13 maart: Human Flow

Meer dan 65 miljoen mensen over de hele wereld worden door hongersnood, klimaatverandering en oorlog gedwongen huis en haard te verlaten in de grootste menselijke migratie sinds de Tweede Wereldoorlog. ‘Human Flow’ geeft, onder leiding van kunstenaar Ai Weiwei, een beeld van deze enorme menselijke migratie. De documentaire laat zowel de onthutsende omvang van de vluchtelingencrisis zien als de diepgaande persoonlijke verhalen van mensen die er middenin zitten.

Duitsland 2017 140 min. Regie Ai Weiwei

Dinsdag 20 maart: De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion.

Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

Nederland 2016 75 min. Regie Chery Duyns
De film wordt ingeleid door Ds. Heleen Weimar (Regenboogkerk).