Op 14 april is de expositie 'De dorpsdominee' feestelijk geopend in de Bethlehemkerk met een drankje en een hapje.
Tijd: 15.00 - 16.30 uur  Klik hier voor de uitnodiging voor de opening>>

Behelst het vak predikant alleen maar preken schrijven en deze uitspreken of is er meer?

Vragen, die mij lang bezig hebben gehouden zowel als mens als fotograaf.

Mijn wens was om er antwoorden op te vinden en heb ze gevonden in een langlopend en wel heel bijzonder project. Ruim een half jaar mocht ik ds. Erik van Halsema, “De Dorpsdonimee” , zowel aan het einde van zijn Bethlehem-  als aan het begin van zijn Morgenster periode volgen in al zijn werkzaamheden. In maar liefst 38 verschillende situaties/gebeurtenissen/activiteiten liet hij mij toe om foto’s te maken. Stuk voor stuk hele mooie waardevolle momenten. Soms liep het zelfs een beetje  “uit de hand” zodat ik van fotograaf plotseling een intens nieuwsgrierige luisteraar of zelfs deelnemer werd. Het was geweldig om te ervaren hoe veelzijdig en kostbaar het werk van een dominee is, vol met emotionele, mooie, maar ook zakelijke momenten. Al die momenten zijn vast gelegd in een voor mij bijzonder document, zowel privé als fotograaf.

Samen hebben we 42 opnames gekozen welke  omgezet zijn van kleur in zwart/wit. Uit deze selectie zijn de 15 werken gekomen welke op de expositie te zien zijn, voorzien van commentaar van de “De Dorpsdominee”, wat het geheel nog pakkender maakt. Het was uiterst grappig dat onze voorkeur naar dezelfde beelden gingen.

Als fotograaf ben ik hem erg dankbaar dat hij mij zo dichtbij heeft laten komen in al zijn werkzaamheden en heb ik ervaren dat het “vak “ dominee veelzeggend, boeiend, waardevol en vol rijkdommen zit. Het project heeft mij als mens en als fotograaf verrijkt.

Tot slot wil ik nog enkele bedrijven en vrienden, anoniem, bedanken, die mij financieel in staat hebben gesteld deze expositie mogelijk te maken. In het bijzonder Meester & Kuipers Accoutants en Reclame adviesbureau Burozo.

Gert-Jan Jansen