Woensdag 14 november: Dementie, muziek en beweging

Mensen met dementie krijgen naast geheugenstoornissen ook vaak te maken met gedrags-en karakterveranderingen. Daar waar men allerlei andere zaken gaat vergeten, kan muziek en meezingen het geheugen ondersteunen. Muziek kan ook vaak emoties oproepen en daarmee de gemoedstoestand van een persoon met dementie positief beïnvloeden. Ook in een later stadium van de dementie reageren mensen op muziek. Muziek wordt daarom doelgericht ingezet in de verschillende stadia van dementie. Wat kunt u er thuis mee ? Gastsprekers zullen zijn: Jacqueline van der Kamp – Nijhuis en Anneke Vreugdenhil, muziektherapeuten.

Alzheimer Cafe Hilversum en Wijdemeren

Het Alzheimer Café Hilversum is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Naast de onderlinge contacten en gesprekken staat er ook iedere keer een thema centraal, wat door een deskundige inleider wordt verzorgd. Voor informatie en vragen zijn er deskundigen aanwezig, alsook een uitgebreide informatietafel.

Datum : de 2e woensdag van de maand

Tijd : 19.30–21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur).

Plaats : Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a, Hilversum

(parkeren, entree en het eerste kopje koffie/thee zijn gratis)

Informatie : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-2095.1875

En alvast voor de volgende keer :

Woensdag 12 december Omgaan met verlies en rouw bij dementie

Wanneer men te maken krijgt met dementie, begint vroeg of laat het proces van afscheid nemen. Het afscheid nemen van iemand die een andere persoon wordt door de dementie. Men is niet meer de partner/ouder die men was maar iemand die meer en meer (zorg) afhankelijk wordt. Ook zijzelf krijgen te maken met het verlies door de dood. Het is voor de omgeving moeilijk te weten hoe de dood door mensen met dementie beleefd en begrepen wordt en hoe zij omgaan met verlies en verdriet. Het besef dat iemand er niet meer is, lijkt vaak niet door te dringen. Gastspreker: Ingeborg Duursema, geestelijk verzorger Hilverzorg.

Woensdag 9 januari Verschillende vormen van dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ziektebeelden waarbij geheugenproblemen meestal op de voorgrond staan. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende vormen van dementie te onderscheiden. Naast de ziekte van Alzheimer komt de vasculaire dementie en Lewy Body dementie ook vaak voor. Vanavond zal een geriater dieper ingaan op deze verschillende vormen van dementie en de veranderingen waarmee u in het algemeen te maken krijgt. Daarnaast is er aandacht voor uw individuele vragen, want het verloop van het dementieproces is voor iedereen verschillend. Gastspreker : Nienke Golüke, geriater.

Woensdag 13 februari Recreatieve mogelijkheden met een gedementeerde partner.

Hoe is het om er op uit te gaan als jezelf of je partner lijdt aan dementie? Met vakantie gaan zoals vroeger is vaak niet meer mogelijk. Te vermoeiend, verwarrend of teveel gedoe. Toch willen veel mensen nog graag weg, genieten van er even uit zijn, de routines tijdelijk doorbreken. Kan dat nog steeds samen en wat is een goede manier om met vakantie of een weekendje weg te gaan? Wat zijn de mogelijkheden (ook dicht bij huis) voor een aangepaste vakantie, activiteiten van verenigingen, organisaties voor gespecialiseerde en begeleide vakantie. Gastspreker : Kees Krouwel