De Bethelkerk in Den Haag verleent kerkasiel aan een Armeens gezin van 5 personen. Dat betekent dat er 24 uur per dag diensten moeten worden gehouden. Uit het hele land komen er voorgangers om de dienst gaande te houden. Ook uit Hilversum zijn al verschillende voorgangers aan de beurt geweest. Op 11 januari waren dat ds. Jetty Scheurwater en ds. Jurjen Zeilstra. Van 20.00 – 24.00 uur gingen ze afwisselend voor. Van zowel de Bethlehemkerk als de Regenboogkerk waren er musici meegekomen om de zang te begeleiden. 

Het eerste uur stond de dienst van Jetty in het teken van de liederen en gebeden uit de Iers-Keltische traditie, zoals bij de Bethlehemkerk bekend van de Iona Community. Zo klonken de mooie liederen die avond door musici en meegekomen gemeenteleden door in het geloof in eenheid, beschreven in de brief aan de Galaten. Zoals Joden en niet-Joden,slaven en vrijen, mannen en vrouwen. Daarna meer voorbeelden door ons allen gegeven, armen en rijken, homo en hetero, blank en gekleurd en vanavond natuurlijk Nederlanders en vluchtelingen.Wat was het een prachtige dienst.

Het tweede uur had ds. Zeilstra als thema: De levende steen.

Het derde uur was Jetty weer aan de beurt. Het werd een doorlopende lezing uit het boek Ruth, afgewisseld met prachtige liederen. We luisterden naar het schitterende lied dat een nederlands- zuidafrikaanse dichter maakte n.a.v.  Ruth die met haar schoonmoeder wegging van haar land. Het lied ‘’my land is jou land’’, gezongen door Stef Bos maakte heel veel indruk op ons allen. 

Yvonne zong een Armeens Kyrie,dat de Armeense familie ook hoorden. Zij kwamen naar beneden en vroegen of Yvonne het nog een keer wilde zingen.Een ontroerend moment! 

Het vierde uur ging ds. Zeilstra voor met als thema ‘’De levende God’’

Met een dankbaar gevoel namen we afscheid van de vrijwilligers, die met onuitputtelijke energie de dienst gaande houden.Zoveel hartelijkheid en gastvrijheid hebben we daar ontvangen!

Het was een geweldige ervaring om met een groep uit de Bethlehemkerk daar te kunnen zijn.

Hartelijk dank aan Jetty en de solisten.  

 

Nel Koning, 17 januari 2019