Kloosterweekend Megen 18 - 20 januari 2019

In Megen, noordelijk van de Brabantse stad Oss, staat een 17e eeuws klooster van de orde der Franciscanen. In Megen wonen 1600 mensen. Ook het klooster van de zusters Clarissen, de zgn. 2e orde der Franciscanen is er gehuisvest. Er zijn in Nederland 85 Franciscanen broeders. Daarvan zijn slechts 12 jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd.

Kees Schipper had een kloosterweekend van 18 - 20 januari j.l. georganiseerd voor een aantal mensen van de Bethlehemkerk bij de minderbroeders Franciscanen in dit pittoreske stadje aan de Maas.

Onder de indruk waren we van de prachtige stiltes en de weldadige eenvoud. We voelden ons opgenomen in het ritme van het leven van nu en altijd en in de eeuwen der eeuwen. We zongen en baden mee in de contemplatieve ochtend-, middag- en avondgebeden in het Franciscanen klooster, en in de druk bezochte eucharistie-viering op zondag in de kloosterkerk alsook de stijlvolle vigilie-viering bij de zusters Clarissen.

Daarnaast was er volop gelegenheid om onder elkaar de indrukken en gedachten tijdens deze mooie dagen te delen. Het zonovergoten weekend kreeg nog meer kleur vanwege een begeleide winterwandeling door de ‘Hof van Lof’ : de kloostertuin behorend bij het aloude gebouw van de Franciscanen.

En we voelden ons op de zondag van de eenheid (20 januari) echt verbonden met de Franciscanen!

Douwe Kamstra