Het thema van de landelijke pastorale dag 2019 is ‘Ken je mij? Een goed verhaal over eenzaamheid en verbinding’.

Eenzaamheid is een gemis aan echt contact, aan verbondenheid met andere mensen. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden en achtergronden. Tien procent van de bevolking ervaart het als dagelijkse last.

Ook als kerk hebben we te maken met mensen die eenzaam zijn. In navolging van het goede verhaal van Jezus die mensen opzocht die door de samenleving werden genegeerd, kan de kerk een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van mensen die eenzaam zijn, binnen en buiten de kerk.

Deskundigen op het gebied van eenzaamheid komen aan het woord. Een ruim aanbod aan workshops biedt achtergrondinformatie, verdieping en praktische handvatten om in de plaatselijke situatie toe te passen.

Sprekers

In het ochtendprogramma verzorgt prof. dr. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar 'Empowerment van kwetsbare ouderen' en tevens lid van de wetenschappelijke adviescommissie ‘Eén tegen Eenzaamheid’ van het ministerie van VWS, de inleiding. Daarna is er een paneldiscussie met haar, gedragswetenschapper Gerine Lodder die onderzoek deed naar eenzaamheid onder jongeren, en gemeentepredikant ds. Erica Hoebe-de Waard. Vervolgens is er een ruim aanbod aan workshops voor achtergrondinformatie, verdieping en praktische handvatten om in de plaatselijke situatie toe te passen.

• Inloop vanaf 9.30 uur
  • 10.00 uur opening
  • 10.15 - 10.45 uur inleiding prof. dr. Anja Machielse
  • 10.50 - 11.30 uur paneldiscussie o.l.v. Bart van Noord, coördinator in de dienstenorganisatie
  • 11.45 - 12.45 uur eerste workshopronde*
  • 12.45 - 14.00 uur pauze en lunch
  • 12.45 - 15.00 uur markt
  • 14.00 - 15.00 uur tweede workshopronde*
  • 15.15 - 15.45 uur afsluiting

Bekijk hier alle workshops

Praktische gegevens en aanmelden

De dag wordt gehouden op zaterdag 6 april van 10.00 tot 16.00 uur in het Kalsbeek College (locatie Bredius), Burgemeester H.G. van Kempensingel 23 in Woerden.

Bij aanmelding maakt u gelijk een keuze voor de workshops die u wilt volgen. De kosten voor de dag zijn €30,00 (inclusief lunch en koffie/thee).

Aanmelden

De landelijke pastorale dag is een samenwerking tussen de Protestantse Kerk en het Ouderlingenblad.