Voor de achtste keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-katholieke parochie Sint Vitus tijdens de Veertigdagentijd voor Pasen (ook wel vastentijd of lijdenstijd) een cyclus met films over lijden en opoffering. Iedere film wordt ingeleid en kort nabesproken.

Voorpremière: NU VERANDERT ER LANGZAAM IETS
Dinsdag 19 maart 13.30 en 20.15 uur

“Elke week worden er tien kerken gesloten, en dat is denk ik een van de redenen dat er zoveel behoefte is aan coaching.” Aldus een van de vele sprekers in deze met distantie gemaakte, gedurfde en zeer vormvaste documentaire. De film brengt allerlei manieren van zelfontplooiing en op innerlijke groei en persoonlijke effectiviteit gerichte cursussen in beeld.

De film wordt ingeleid door Ds. Jurjen Zeilstra.

We zijn onder meer aanwezig bij therapiesessies met dieren, zoals varkensmassage en leiderschapstraining met paarden, bij een presentatie over geluk voor basisschoolleerlingen, een cursus ‘omgaan met spanning en agressie’ bij de afdeling Handhaving & Toezicht en bij een vlogger die met behulp van zachte, ontspannende geluiden haar gestreste volgers tot rust probeert te brengen.

Of de overvloed aan trainingen, mindfulnessprogramma’s en cursussen ergens symbool voor staat wordt aan ons overgelaten: de camera blijft bewust op afstand, net buiten de groep. ‘Nu verandert er langzaam iets’ is dan ook vooral een filmische observatie van de hedendaagse zoektocht naar persoonlijke groei en zingeving.

LA PRIÈRE
Dinsdag 26 maart 13.30 en 20.15 uur

De 22-jarige Thomas is een junkie. In een poging af te kicken sluit hij zich aan bij een groep ex-verslaafden die zich op een afgelegen plek in de bergen met gebeden probeert te genezen.

De film wordt ingeleid door Pastoor Wietse van der Velde (Oud-katholieke St. Vituskerk).

Aanvankelijk verzet hij zich tegen het Spartaanse leven van discipline, onthouding, hard werken en regelmatig gebed. Langzamerhand echter geeft hij zich over aan het nieuwe levensritme en ontdekt hij geloof en liefde, maar ook een nieuwe kwelling.

De jonge getalenteerde Franse acteur Anthony Bajon (‘Les Ogres’, ‘Rodin’) speelt de hoofdrol in dit realistische drama van regisseur Cédric Kahn (‘Vie Sauvage’, ‘Une Vie Meuilleur’). Bajon won met deze rol de Zilveren Beer op het Internationale Film Festival van Berlijn. De recensies van de internationale pers waren lovend.

SON OF SAUL
Dinsdag 2 april 13.30 en 20.15 uur

Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Hongaars-Joodse gevangene in het concentratiekamp, en lid van het Sonderkommando. Deze groep leeft gescheiden van de andere gevangen en wordt gedwongen de nazi’s te helpen bij hun machinale uitroeiing. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen.

De film wordt ingeleid door Ds. Jurjen Zeilstra.

Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje redden van de vlammen van het crematorium, en een rabbi vinden om zijn zoontje een joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem toch nog de laatste eer te kunnen bewijzen. Maar hiermee zet hij behalve zijn eigen leven ook dat van zijn collega’s op het spel.

De bijzondere cinematografische manier van filmen van regisseur Nemes - gedurende de film richt Nemes zijn camera blijvend op het gezicht en de rug van Saul – maakt ‘Son of Saul’ tot een uiterst intense  filmervaring die je niet snel zult vergeten.

MARY MAGDALENE
Dinsdag 9 april 13.30 en 20.30 uur

‘Mary Magdalene’ is het originele verhaal over een van de meest omstreden en fascinerende figuren uit de Bijbel. Met Rooney Mara (‘The Girl with the Dragon Tattoo’, ‘Carol’) en Joaquin Phoenix (‘Her’, ‘You Were Never Really Here).

In deze biopic zien we hoe de jonge vrouw Maria Magdalena aan haar leven een nieuwe wending probeert te geven. Zij voelt zich onderdrukt door de heersende elite en besluit zich tegen de wil van haar conservatieve familie in aan te sluiten bij een groep mensen onder leiding van de charismatische Jezus van Nazareth. Ze voelt zich al snel op haar gemak bij Jezus en zijn volgelingen en speelt een belangrijke rol binnen de groep tijdens een reis die naar Jerusalem leidt.

IL VANGELO SECONDO MATTEO
Dinsdag 16 april 13.30 en 20.15 uur

Deze filmklassieker van de hand van de Italiaanse marxist Pier Paolo Pasolini geldt nog altijd als de mooiste bijbelverfilming uit de geschiedenis. Opgenomen in het arme zuiden van Italië, met alleen maar amateurs als spelers. Puur, zonder opsmuk en ontroerend mooi.

De film wordt ingeleid door Ds. Jurjen Zeilstra (Regenboogkerk).

Voor zijn verfilming van het leven van Jezus van Nazareth ging Pier Paolo Pasolini uitsluitend uit van het eerste evangelieboek, dat van Mattheüs. Niets werd toegevoegd, alle gesproken teksten zijn letterlijke citaten. In tegenstelling tot de bombastische Hollywood-bijbelfilms uit de jaren ’50 en ’60 streefde Pasolini een eenvoudige, pure en poëtische stijl na. Hij liet een Christus zien die voor de armen kiest, strijdbaar en sociaal geëngageerd. De locaties vond hij in het arme zuiden van Italië. Alle acteurs, waaronder de moeder van de regisseur die Maria op latere leeftijd speelt, zijn amateurs. Met deze film leverde Pasolini een pure en volgens velen de beste verfilming van het leven van Christus.

FILMS in de afgelopen periode

FIRST REFORMED
Dinsdag 12 maart 13.30 en 20.30 uur

Fraai geconstrueerd en intens drama over een dominee (een indrukwekkende Ethan Hawke) en zijn wanhopige pogingen het goede te doen in een wereld vol hypocrisie.