Natuurlijk zou ik hier een standaard verhaaltje kunnen schrijven over hoe gezellig de 20-±30 eetgroep is van onze kerk. Hoe lekker we altijd eten, hoe fijn het is om met leeftijdsgenoten samen te komen en hoe mooi de gesprekken zijn die we hebben over het dagelijks leven, geloof en kerk-zijn. Het is allemaal waar. Maar voor mijn gevoel zou ik onrecht doen aan deze bijzondere maandelijkse zondagavonden.

Wie van een afstandje meekijkt kan de indruk krijgen dat we allemaal een beetje gek zijn. En dat moet ook wel want wie gaat er nou in de 21ste eeuw op onze leeftijd nog naar een kerk?! Er wordt veel gelachen, ook tijdens de meest serieuze onderwerpen. Gevatheid lijkt een sport te zijn en geloofsgesprekken schieten alle kanten op. Ieder van ons heeft zijn eigen kijk op het geloof en dat maakt dat we uiterst dynamische gesprekken voeren. Als we alles zouden uitvoeren in de kerkdienst wat we erover verzinnen dan wordt het complete chaos. Gelukkig is Maarten (Hameete, de dominee) in staat alles rustig van zich af te laten glijden en wellicht een minimale mate van dit alles mee te nemen in zijn voorbereidingen voor de volgende zondagochtend. Het er gewoon over te hebben met elkaar, zo nu en dan de absurditeit van de tradities en nieuwe initiatieven bloot te leggen of juist de waarde ervan te benadrukken is ons al genoeg.

Wat we delen is onze constante twijfel. Voor de één is die gericht op het wezenlijke van het geloof: het bestaan van God en alles wat daar om heen hangt. Voor de ander weer hoe te verhouden tot religie(s), gemeenschap en de brede samenleving. Vaak gaat het helemaal niet over geloven en daar is ook alle ruimte voor. Dan hebben we het over wat we tegenkomen in het leven. Van afval scheiden tot Netflix-series, van werk/studie tot vrienden/familie en van maatschappelijk activisme tot kleding. Ongedwongen aan een eettafel en simpelweg maar zien waar het gesprek naar toe gaat.

Een groep willekeurige jonge mensen op zondagavond samen aan een gedeelde maaltijd die iets gemeenschappelijks hebben op de plek van samenkomen. Een beetje gek, maar zoals een tafelgenoot afgelopen keer zei “saaie mensen zijn niet leuk.” En wat is deze eetgroep leuk!

Gerard Ekelmans

Wil jij een keer proeven van de maaltijd? We komen éénmaal per maand samen op zondagavond in de Bethlehemkerk. Groepsgrootte varieert van 4 tot 14 personen, leeftijd van begin 20 tot begin 30 jaar. Aanmelden via ds. Maarten Hameete: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06 8382 7434.