Voor de 6e keer wordt in Hilversum de Vredespaal uitgereikt op initiatief van de Kapel. De Vredespaal, zoals die ook in de voortuin van de Kapel staat, heeft in vier talen de boodschap, “Moge er vrede op aarde zijn”. Het is een van de meer dan 250.000 palen over de hele wereld.

De genomineerde dit jaar is de Zoutkeet, speeltuin en zalencentrum aan de Zoutmanstraat 3 te Hilversum.

De speeltuin bestaat al 110 jaar en was gevestigd op diverse plaatsen in Hilversum.

In Hilversum Zuid heeft de speeltuin een duidelijke buurtfunctie. Het is een speeltuin met moderne toestellen, maar ook zandbakken en schommels voor de hele kleintjes. Veilig afgeschermd en bewaakt door vrijwilligers.

De Zoutkeet wordt helemaal gerund door vrijwilligers.

Het zalencentrum is multifunctioneel. Diverse Hilversumse organisaties maken gebruik van dit centrum. Bijna te veel om op te noemen, ik doe een poging. Zo zetelt er de fotoclub met wel 50 leden, met tentoonstellingen o.a. in het gemeentehuis! Er zijn 3 verschillende schildercursussen en een boetseercursus.

Ook worden er Yogalessen gegeven en wordt er door een zangkoor geoefend en uitvoeringen gegeven.

De voorzitter, Mevrouw Marg Tax, ontving ons, Anne de Jong en Wim van Baalen, in een drukbezette speeltuin, waar groot en klein speelden onder begeleiding van een volwassene.

De vredespaal wordt op woensdag 25 september om 16:00 uur geplaatst. Deze komt bij de ingang van de speeltuin te staan. Daarna zullen diverse activiteiten plaats vinden, zoals het optreden van het zangkoor, een fototentoonstelling en activiteiten met kinderen. Het wordt een feestje. Het thema zal zijn “jonge vrijwilligers” want daar is bij de Zoutkeet grote behoefte aan, terwijl de huidige vrijwilligers zeer verdiend in het zonnetje gezet zullen worden.