In elke zomervakantie betreden wij in het buitenland vele kerken, niet in de laatste plaats vanwege hun uitnodigende open deuren. Opmerkelijk vaak is dit gezegend met kunst- en cultuurbezit, waar de toegang gratis is en de koelte en stilte ons bekoort. In het zuiden van Europa worden wij getroffen door kerken, die soms al meer dan 1000 jaar in ons midden staan met eeuwenoude fresco's, schilderijen en beeldhoudwerken.

Dit jaar waren wij in Thüringen (Oost Duitsland), de bakermat van de reformatie, waar Luther, Bach en Goethe met vele andere grote Duitse namen geëerd worden.

20190902 Martin 01

In het na de Wende gerestaureerde Naumburg, kwamen wij in een oude kerk onverwacht ook moderne kunst tegen. De glasplaat met 'wie zonder zonden is, werpe de eerste steen' (Johannes 8:7) hing daar natuurlijk onberoerd. Het stalen kunstwerk herinnert aan een andere uitspraak van Jezus ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’ (Johannes 14:6). De eenheid van dit laatste werk is inspirerend. Zo kwamen wij nog veel meer toegepaste kunst tegen, die de kerk overtrof in schoonheid.

Met kunst wordt het woord beeldend en actueel en zo wordt Jezus weer met ons verbonden.

20190902 Martin 02

Wellicht heeft u ook deze vakantie of een vorige een dergelijke ervaring meegemaakt. Ik nodig u graag uit ons te delen in uw blik op ons jaarthema Rondom Jezus.

Martin Tjalma

Bethlehemkerk Hilversum