We wisten natuurlijk al dat Olaf Streutker een fervent Citroën Deux Cheveaux rijder was. Wat we nog niet konden raden is dat hij in de loop van de tijd ook een grote hoeveelheid miniatuur eendjes heeft verzameld. Vanaf 1 oktober is de vitrinekast gevuld met een kleine greep uit zijn verzameling. “Sinds mijn verhuizing van Hilversum Zuid naar de Godelindeweg, waren de meeste autootjes in verhuisdozen terecht gekomen – ook kwam ik tot de ontdekking dat ik blijkbaar nog een doos kwijt ben, want ik mis nog een paar modelletjes”. Voor ons is daar overigens niets van te merken, want de kast is van top tot teen gevuld met lelijke eendjes in alle kleuren en maten.

“Het is allemaal begonnen in 1988 – aan het begin van de zomervakantie heb ik daar mijn eerste verzamelexemplaar gekocht: een zilveren exemplaar met als opdruk ‘Bijenkorf Autosalon’. Dat jaar ging ik ook voor het eerste zelf met de eend op vakantie. Samen met Christa in de beige 2CV6 van mijn moeder naar Frankrijk – kan het mooier?” Die zomer kwamen er nog vele modelletjes bij. In elke plaats die ze aandeden werden de speelgoed- en hobbywinkels afgestruind naar nieuwe exemplaren. De verzameling groeide gestaag: naast de gedetailleerde exemplaren in alle maten kwamen er ook eendjes bij in glas, steen, blik, hout, ja zelfs van kaarsvet.

20191007 2CV

Zelf schat hij in dat hij zo’n 500 verschillende exemplaren bezit. “Inmiddels ben ik lang niet meer zo fanatiek als vroeger, maar toch kan ik het niet laten om af en toe een exemplaar aan te schaffen. Maar het leukst vind ik het als ik ergens op een rommelmarkt een gebruikte Dinky toy tegenkom die ik kan redden van de teloorgang!” Dus: heeft u op zolder nog oude autootjes of andere auto parafernalia liggen en zit daar een 2CV (of andere oude Citroën) tussen – ik weet zeker dat Olaf daar heel blij mee zal zijn!

 

Adilia Jansma, vitrinekast exposities Bethlehemkerk

20191008 2CV