Voor het eerst organiseerde de Bethlehemkerk een Levende Adventskalender in Hilversum. Iedereen kent vast wel de Adventskalender waarbij in de voorbereidingsperiode op het Kerstfeest dagelijks een deurtje geopend mag worden met daarachter een verrassing of een spreuk. In deze periode van advent wilden we echte deuren openen voor een spontane en warme ontmoeting tussen gemeenteleden en buurtbewoners. 

Klik hier voor het artikel in het Nederlands Dagblad.

Hieronder een impressie van de afgelopen 23 dagen.

Zondag 1 december was de start op Eerste Advent met het openen van de eerste zeven deuren van de adventkalender in de kerk tijdens het gesprek met de kinderen. Door de kinderen werd achter ieder deurtje van een levensgrote Adventskalender een praktisch kado voor de eerste paar dagen van de Levende Adventskalender gevonden: een pak koffie, thee zakjes, suikerklontjes, koffiefilters, koekjes van de Oeganda groep, een Adventskaars voor de huiskamer, als laatste een lichtsnoer voor het eigen kinder project: Geef licht!

20191205 LAK AK

Maandag 2 december waren bijzonder ontmoetingen bij ds Aster Abrahamsen thuis. Er waren 13 bezoekers, verspreid over de tijd. Allemaal met een wisselend verhaal en enthousiast over het initiatief. Eén gast was 20 minuten te vroeg maar ging nog een blokje om met de rollator. Voor twee gasten was het tevens een (vervolg) kennismaking met de Bethlehemkerk. Zij overwegen om zich aan te sluiten. De Adventskalender geeft als tekst bij maandag 2 december: ‘God zei: ‘Er moet licht komen’, en er was licht. God zag dat het licht goed was’. Onder deze tekst in het gastenboek o.a. de volgende opmerkingen: mooi initiatief, hartelijke ontvangst, laagdrempelig en een mooie uitwisseling! Het rond laten gaan van het gastenboek met de vraag om een reactie, was meteen een goed gesprekspunt.

20191205 LAK Aster

Dinsdag 3 december gaf een bijzondere en inspirerende Levende Adventskalender in De Kleine Lelie! Na een rustige start met een paar belangstellenden bleek de tafel te klein voor het aantal gasten. Er werd een tweede tafel aangeschoven, een derde en een vierde. En er ontstond een levendige groep waarin onderling werd kennisgemaakt en ervaringen werden uitgewisseld. Mooie momenten ook. Zo besloot de vaste koffiegroep, die zich eerst achter een scherm terugtrok en ook vond dat daar de koffie trolley van de Levende Adventskalender moest staan, zich na een grap en een praatje toch aan te sluiten bij de gasten van de Levende Adventskalender. Drie daklozen hadden hun weg gevonden naar De Kleine Lelie. Dat was te merken. Ook zij wilden eerst liever apart zitten maar sloten uiteindelijk bij de groep aan. En wat een bijzondere en ontroerende ontmoetingen.

20191205 LAK KL

Woensdag 4 december was het ook weer een bijzondere middag met excl. de gastvrouw en –gastheer:  tien gemeenteleden, plus één mevrouw van wijkcentrum de Lelie die  gisteren met ons kennismaakte en enthousiast over dit initiatief op bezoek kwam. Verder waren er twee mensen die nog niet zo lang in Hilversum wonen en inmiddels al een paar diensten in de Bethlehemkerk hadden bijgewoond. Deze ‘actie’ helpt hen zeker om anderen te leren kennen. In totaal vanmiddag dus 13 bezoekers bij een zeer gastvrije Jogchum en Bea Kooi. De gesprekken verliepen zeer geanimeerd en zonder uitzondering vindt iedereen dit een geweldig initiatief.

20191205 LAK JB 

Zondag 8 december was het Tweede Advent en werden er weer zeven nieuwe deuren geopend. Voor het kinder project namen de kinderen vlaggetjes mee uit een van de deurtjes om zo tijdens de kinderdienst verder te bouwen aan thema van deze zondag: Een stralende dag!

20191208 LAK0220191208 LAK01

 

Maandag 9 december was de Van Kinsberglaan 18 van de familie Vossers geopend voor bezoekers van de Levende Adventskalender. Nelly schrijft hierover: Kort na tienen kwamen de eerste gasten en daarna volgden er meer. Uiteindelijk waren er 11 bezoekers plus Nanda en Reintje als buddy’s.Heel fijn als je zelf als gastvrouw/heer je op de gasten kunt richten en niet alleen op de deurbel en de koffie. Iedereen was enthousiast over het initiatief en de uitvoering ervan. De gesprekken verliepen soepel en bestonden voornamelijk uit kennismaking over en weer. Heel prettig en ongedwongen.

20191209 LAK

Dinsdag 10 december stond de voordeur aan de Jaques van Maerlantlaan 14 van de familie Van Buuren –Ammerlaan open. Annelene schrijft in haar verslag: Meteen om 19.30 uur ging de bel al en dat ging geleidelijk de hele avond door. “Ja waarom zou ik alleen koffie drinken als ik het ook hier kan doen” zei een gast. Groot gelijk toch, daar doen we het voor. Het werd een mengeling van mensen die elkaar kennen en ook nieuwe contacten, omdat er ook deze keer buren uit de straat waren gekomen.  Uiteraard geniet ik er dan van dat  mensen elkaar dan ook weer van Heikracht restaurant 1215 kennen. Na de koffie gezellig aan de glühwein samen. Zelf heb ik ook genoten om mensen, die ik al heel lang ken via de kerk, voor het eerst eens bij mij thuis op de koffie  te hebben. Lekker even bijpraten. Wat heerlijk om hulp te hebben, bedankt Anita P en Marlies, maar ook Sandra, waar ik alles mee klaar gezet had.

20191210 LAK

Woensdag 11 december stond de voordeur aan de Loosdrechtseweg 9 bij de familie De Jong-Kos open. Corine zegt hier zelf over: Gek is dat, je bent toch wat gespannen, komt er wel iemand? Aan de andere kant heb ik al zingend en zelfs swingend de nodige voorbereidingen getroffen. En het is helemaal goed gekomen. Wat is het leuk om met zo’n diverse groep mensen gewoon even gezellig te zitten, wat te drinken en te praten. Soms was het gesprek met de hele groep, dan weer ontstonden er één op één gesprekken. Buddy Tosca was druk met het binnenlaten van de mensen (hoewel mijn dochter Raffaella haar soms net voor was) en om iedereen te voorzien van koffie of thee met wat lekkers. Het was een ontspannen middag, fiets in de gang, de kerstballen van de voordeurversiering kwamen spontaan mee naar binnen, kortom voor herhaling vatbaar. Het samenzijn geeft alvast een warm “kerstgevoel”.

20191211 LAK

Maandag 16 december was de Frans Halslaan 16 in Loosdrecht van de familie Jansma geopend voor bezoekers van de Levende Adventskalender. Adilia schrijft hierover: Een gezellige middag met mijzelf en buddy Marijke erbij gerekend 16 man. We hadden thee en koffie met verse cake (Klokslag half 3 kwam de cake uit de oven). Onder de bezoekers diverse  Loosdrechters en een voormalig Loosdrechter. Gezellige gesprekken en uiteraard even rondkijken in het keramiek atelier. Een geslaagde middag. 

 20191220 LAK04

Dinsdag 17 december stond de voordeur aan de Alewijnlaan in Loosdrecht van de familie De Oude open. Andre en Mathilde schrijven hierover: Met veel plezier kwamen er 2 buddy's om 19.10 uur bij ons thuis. Met hen hebben de nodige voorzorgsmaatregelen genomen: de banner in elkaar gezet en in de tuin gezet met een lamp eronder, koekjes en stoelen klaargezet. Kerstboom in een hoek, kaarsen aangestoken en voorbereidingen voor koffie, thee e.d. gedaan. En klokslag 19.30 kwamen de eerste gasten. Het miezerde een beetje buiten maar dat hield de mensen niet tegen. Uiteindelijk zaten we met 20 mensen in totaal heerlijk aan de koffie. Veel verhalen passeerden de revue - de meeste tegelijkertijd. Sommige heel persoonlijk, andere hilarisch. En een enkel verhaal was ontroerend of juist weer erg luchtig. Hoe dan ook: de stemming was plezierig en ontspannen. Mensen kwamen op verhaal - dat is een mooi spreekwoord. Want dat spreekwoord vertelt op zich al weer een verhaal: op verhaal komen betekent dat er woorden worden gevonden voor de zaken die het hart aangaan. En dat gebeurde. Pas tegen 22.00 uur gingen de laatste gasten de deur uit. Met de buddy's de laatste dingen opgeruimd, de stoelen weer terug gezet. Het was zeker niet zwaar of inspannend .... en toch moest er wel wat gebeuren. Al met al kijken wij terug op een gezellige en plezierige avond. Een avond waarop het Licht even kon schijnen - niet alleen door de kaarsjes!

20191220 LAK03 

Woensdag 18 december stond de voordeur aan de Neuweg 457 bij de familie De Vries open. Thea zegt hier zelf over: De twee buddy's Tekalina en Toska waren rond half tien al aanwezig om de vlag buiten te zetten en om alles samen klaar te maken. Vandaag kregen we ook een aangekondigd bezoek van een journaliste van het Nederlands Dagblad (ND). Zij was ook lekker vroeg, zodat ze alles mee kon maken. Direct na tienen ging de bel voor de eerste bezoekers en dat bleef tot half elf wel zo doorgaan tot we een gezellige groep hadden van zeventien dames en één heer.  

De gesprekken waren erg fijn en na afloop was afscheid nemen soms zelfs een beetje emotioneel. Wat fijn dat we zulke diepen gesprekken hebben kunnen voeren. Niet alleen met Bethlehemkerkgangers, maar ook met gemeenteleden uit de Regenboogkerk en een enthousiaste bezoekster die al eerder in De Kleine Lelie had meegedaan aan de Levende Adventskalender. Ook waren er lieve mensen aanwezig, die de drempel van de kerk te hoog vinden maar zich vandaag opgenomen voelden in de kring van de Levende Adventskalender. Dat bemoedigde ons allen. Bij afscheid werd vaak gezegd: 'dit smaakt naar meer!'

NB Door de boerenprotesten van vandaag, kon de fotograaf van het ND ons niet bereiken.

20191220 LAK02

Donderdag 19 december was er Open Kerk, Arno van de Broek en Piet Zunneberg schrijven hierover: Om klokslag 10 uur de eerste bezoeker begroet, vervolgens mochten we met regelmaat nieuwe bezoekers ontvangen.
De bezoekers waren zeer divers van herkomst, een dame uit Syrië, iemand van Joodse herkomst, wijkgenoten en kinderen van de van Hasseltschool.
Die kwamen oefenen voor de kerstviering later vanavond, een gast organist die het orgel leerde kennen.
Met elkaar plus minus 18 gasten, welke op ongedwongen wijze met elkaar in gesprek waren, hartverwarmend.
De aanwezigheid van buddy Hanneke Bekker werd zeer op prijs gesteld.

20191220 LAK01 

Voor meer informatie over ons project klik hier

Voor vragen mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hanneke Bekker, Herma Bosma en Piet Meindertsma, Bethlehemkerk PgH

Voor het overzicht van alle 23 dagen klik hier.