Geestelijke verzorging in Amaris, een bekende in een geheel nieuwe context

Ooit is geestelijke verzorging in instellingen zoals het ziekenhuis, het verpleeghuis, de gevangenis en het leger ontstaan vanuit het werk van predikanten en priesters, die pastorale zorg boden aan hun gemeenteleden/parochianen in een instelling.  Tegenwoordig is geestelijke verzorging een onderdeel van de zorg en een wettelijke verplichting voor o.a. het ziekenhuis en het  verpleeghuis.  De geestelijk verzorger in een instelling werkt als medewerker in dienst van de organisatie ten behoeve van de ondersteuning van alle patiënten/bewoners/cliënten ongeacht hun levensovertuiging of evt. kerkelijke achtergrond. Geestelijk verzorgers zelf kunnen een verschillende achtergrond hebben (humanistisch, protestants, katholiek, joods, islamitische etc.).

Zoals u misschien weet, treed ik vanaf 6 januari als geestelijk verzorger in dienst van Amaris Zuiderheide voor de bewoners van de gebouwen Rubina en Alba. Dit als opvolger van Herman Molenaar, die eind oktober afscheid heeft genomen.  Mijn aanstelling is voor 10 uur per week.

In de nieuwe setting van Amaris Zuiderheide zal mijn werk onder andere het volgende inhouden:

-   het begeleiden, adviseren en ondersteunen van de bewoner/cliënt bij fundamentele vragen rondom leven (zoals kunnen loslaten, toename van afhankelijkheid, accepteren van zorg), ziekte en dood, zodanig dat rekening word gehouden met diens levensovertuiging.

-   leiden van gespreksgroepen en zanggroepen voor bewoners, veelal in de huiskamers.

-   scholing/training en ondersteuning van medewerkers m.b.t. het signaleren van en het kunnen inspelen op levensvragen en ethische vragen van bewoners.

-   voorgaan in herdenkingsbijeenkomsten van overleden bewoners.

-   deelname aan interne commissies zoals de identiteitscommissie van Zuiderheide en de vakgroep geestelijke zorg van Amaris.

Allemaal behoorlijk anders dan de situatie van voorheen! Voor sommige bewoners zal dit wennen zijn. En voor mij zelf zal het nog best een kunst worden om voor dit alles een goede werk- en tijdsverdeling te vinden in combinatie met mijn werk in Monnickendam. Maar ik verheug mij zeer op mijn nieuwe functie bij Amaris. Het is fijn om ook weer in Hilversum aan de slag te mogen gaan, waarbij ik hoop op een prettige samenwerking met de vele vrijwilligers van Zuiderheide vanuit allerlei gezindten, ook vanuit de Bethlehemkerk.

Als gemeentelid met een nieuwe baan heb ik al vele felicitaties van u ontvangen. Dat is hartverwarmend!

Een hartelijke groet van Hanneke Keur