Als u in de afgelopen weken een wandeling heeft gemaakt door Hilversum, is de kans groot dat u op meerdere plekken vlaggen hebt zien uithangen met schooltassen eraan. Want, ondanks de coronacrisis hebben toch een hoop jongeren het voor elkaar gekregen om de middelbare school af te ronden. Gisteren (4 juni) was het de landelijk dag voor geslaagde scholieren. Daarom trok ik erop uit met een stapel chocoladerepen en kaarten-vol-goede-wensen om de 7 (!) jongeren uit onze gemeente te bezoeken en namens de Bethlehemkerk te feliciteren met hun diploma. Zo zie je op één dag alle hoeken van Hilversum. Niet iedereen was thuis, helaas, maar degenen die thuis waren zijn hartelijk gefeliciteerd. Uiteraard bij de deur en op afstand, maar dat mocht de pret niet drukken. Op één stoep kreeg ik zelfs een zitplek en een kop koffie aangeboden! 

Voor alle jongeren is dit een vreemde tijd. En hoewel ze hun diploma hebben gehaald, missen ze de feestjes, de examenstunts, en de geplande vakantie. Sommigen kunnen zelfs niet meer naar hun bijbaantje om wat extra geld te verdienen, omdat het werk (tijdelijk) is gestopt vanwege de coronacrisis. Wel hadden ze allemaal een mooie vervolgopleiding op het oog. Nu maar hopen dat ze daar straks onder meer normale omstandigheden mee kunnen starten, in augustus of september.

Iedereen van harte gefeliciteerd!

Voor de jongeren die niet zijn geslaagd: wat jammer dat het niet is gelukt, maar het nieuwe jaar geeft weer nieuwe kansen! Veel sterkte en ook voor jullie hoop ik dat de zomer betere tijden brengt.

Voor de jongeren die een herkansing hebben te maken: zet hem op!

Ds Aster Abrahamsen