We merken het allemaal, droge perioden wisselen zich af met enorme hoosbuien. En ja, dat heeft wat met het veranderende klimaat te maken. Wat doen kerken als er een hittegolf is? Sommige kerken gaan extra uren open. Vooral in steden met monumentale oude kerken kan de kerk dan een koel toevluchtsoord zijn, juist ook nu in coronatijd.

Kerkgebouwen blijven vaak lang koel en er is ruimte is om afstand te bewaren. Een manier om ook in deze tijd van betekenis te zijn in de wijk. Vooral voor ouderen en mensen met chronische beperkingen die extra kwetsbaar zijn voor hitte. Kerk in Actie is samen met Tear en sinds kort ook de Maatschappij van Welstand actief om kerken duurzamer en groener te laten zijn. Al 300 kerken hebben inmiddels het label ‘groene kerk’ gekregen

Een ervan is de Keizersgrachtkerk, eind 19e eeuw gebouwd in de drukke binnenstad van Amsterdam. De kerk fungeert vaak als een inloopplek. Sinds 2016 hangt het bordje ‘Groene Kerk’ op de gevel. Christien Visch, lid van de Klimaat en Geloof-groep van deze kerk vertelde er vorig jaar over: "Dat betekent niet dat we al alles al goed doen, maar dat we in een proces zitten van steeds groener worden. Dat bordje staat voor mij vooral voor een steeds grotere bewustwording van onze verantwoordelijkheid."

Klimaat-en geloofsgroep

Gemeenteleden hebben veel inbreng in de Keizersgrachtkerk. Zo worden de diensten voorbereid door de leden zelf die hier eens per jaar onderwerpen voor aandragen. Christien: “Je kunt een voorbereidingsgroep zien als een soort gespreksgroep waar mensen zich voor aanmelden. Gedurende een aantal weken ga je dan met elkaar in gesprek over het thema. We diepen het uit en zoeken er bijbelteksten en liederen bij. Duurzaamheid was al langer een thema voor ons. Toen ik hoorde dat de klimaatmars in Amsterdam zou plaatsvinden, ben ik rond gaan appen om voor te stellen om hier als gelovigen aan mee te doen. We wilden dat niet alleen vanuit de Protestantse Kerk doen, maar breder, vanuit verschillende geloofsrichtingen in Nederland, dus ook moslims, Joden, Boeddhisten en Hindoes,” vertelt Christien. “We hebben daarom allerlei geloofsstromingen benaderd om deze mars samen te lopen, onder het motto: Met heel je hart, met heel je verstand, en met heel je ziel. Want het klimaat gaat ons aan het hart,” aldus Christien.

Geduld

Voor Christien is de betrokkenheid vanuit het geloof voor duurzaamheid heel vanzelfsprekend. “Als je de bijbelverhalen leest, dan klinkt daar de opdracht in door om zorg te dragen voor de schepping. Zorgdragen betekent: geen dingen kapot maken en geen mensen of dieren uitbuiten.” Hoewel dit onderwerp leeft in haar kerk, erkent Christien ook dat je soms geduldig moet zijn en goed moet blijven luisteren naar elkaar in de gemeente. “Wat voor mij heel logisch is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Dus blijf steeds goed in gesprek met elkaar en word niet te star.”

Aanrader

Je wilt geen tweedeling in de kerk, probeer er daarom een gezamenlijk project van te maken, raadt Christien kerken aan. “Wat ook helpt is om inzichtelijk te maken wat je bespaart door investeringen te doen. Probeer gewoon kleine stapjes te maken. Misschien kun je beginnen met het vervangen van gewone lampen voor ledlampen, of door voortaan biologische wijn te schenken bij het avondmaal.”

Bethlehemkerk Hilversum

De Bethlehemkerk in Hiversum is sinds 2018 een Groene kerk. Klik hier voor het verslag van januari 2019. Dit najaar, op woensdag 11 november 2020, organiseert de Bethelhemkerk samen met HilverZon een avond over het klimaat. Een van de sprekers is dan Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen we aan de hand van onze visie 2030 met een concreet actieplan en projecten. Klik hier voor meer informatie over Urgenda. Meer informatie over de avond van woensdag 11 november volgt via de Nieuwsbrief en website.

Dit is een bewerkte versie van een artikel dat eerder op de website van Tear is verschenen.