Op zondag 26 juli zijn we met zes deelnemers langs zes ijssalons in het Gooi gefietst.

We verzamelenden om half twee bij de blauwe bankjes van de Bethlehemkerk. Dat was een prima plek zo in het zonnetje. Rond kwart voor twee vertrokken we op de fiets naar de Gijsbrecht. Dat was onze eerste halte bij Buon Gusto. Ieder bestelde het eerste bolletje ijs. De keus moest even gemaakt worden: doe je bij iedere ijssalon een zelfde smaak (bijvoorbeeld Stracciatella) of kies ik telkens een andere smaak? Op het terras direct voor de deur werden de eerste scores genoteerd. De deelnemers letten daarbij op 4 kenmerken: ambiance van de ijssalon en presentatie, consistentie van het ijs, smaak van het ijs en een overall eind cijfer. De indrukken werden op het terras met elkaar gedeeld.

De volgende stop was Kings aan de voet van de Vitus. Nadat de fietsen geparkeerd waren, werden de de bolletjes vlot besteld. De beoordeling kon ook weer plaatsvinden, deze keer op het terras tussen Gooiland en de Vitus. Ervaringen werden uitgewisseld, de bollen grondig gekeurd. We zijn samen op de foto gegaan met, hoe toepasselijk een ijsbeer, de polar bear, op de achtergrond.

Dit was de laatst stop in Hilversum, op naar Blaricum. Na een mooie fietstocht kwamen we aan bij De Hoop in Blaricum. Aangekomen was er een enorme rij van mensen, die heerlijk in het zonnetje een ijsje stonden te eten aan de rand van het trottoir. De logistiek bij De Hoop was goed op orde, zodat we vlot aan de beurt waren en via de zijuitgang weer vlot buiten stonden. Aan de rand van een van de mooie Gooise boederijtjes die Blaricum rijk is, werden ervaringen uitgewisseld en scores berekend. We zijn op de helft van onze tocht. Op naar Bussum, via een mooie tocht over de hei en door de bossen. 

In Bussum kreeg een van ons een lekke band. Na wat verse lucht, konden we nog net Dolomiti bereiken. Daar werd contact gezocht met de bezemwagen. Nadat deze toezegde te komen met een reservefiets, gingen we bij Dolomiti naar binnen. Buiten op het oranje bankje van Dolomiti werden de enthousiaste reacties met elkaar gedeeld. Sommige deelnemers zwijmelden weg bij hun bolletje, er werd zelfs nog een bollejte besteld. Nadat de bezemwagen, onder dankzeggingen, weer vertrokken was, werd de tocht vervolgd naar Loosdrecht. Via de Bussummerhei, landgoed Bantam en langs de 's-Gravelandse vaart, kwamen we aan bij de Ice Cream Bar in Nieuw-Loosdrecht. Heerlijk in de zon op het terras werden ervaringen gedeeld en moed verzameld voor de laatste stop terug in Hilversum: ijssalon Pistache. We ariveerden na een korte fietstocht (en snelle plaspauze) bij Pistache. Voor de laatste keer ijs bestellen, proeven en waarderen. Buiten werden de ervaringen weer gedeeld en scores overlegd. 

Er is een duidelijke winnaar uit de bus gekomen, echt omfietsijs. Over de tweede plek (en laatste plek) waren we het ook unaniem. Wil je het weten? Komen dan komende zondag weer naar het Samen Online Koffiedrinken, daar delen we graag het eind oordeel.