Door de enorme explosie in de haven van Beiroet zijn zeker 100 doden en duizenden gewonden gevallen. Zeker de helft van de stad is beschadigd en 300.000 mensen zijn dakloos. De nood is hoog: Libanon zucht al onder een zware economische crisis en de gevolgen van de coronacrisis. Kerk in Actie is noodhulp gestart via het internationale kerkelijk netwerk en via de eigen partners ter plekke. Uw steun voor Libanon is zeer hard nodig!

ā€œMensen zijn in shock en totaal ontredderd,ā€ vertelt Wilbert van Saane, uitgezonden medewerker van Kerk in Actie in Libanon. "Beiroet lijkt een oorlogsgebied, gebouwen zijn weggevaagd en er zijn heel veel gewonden,ā€ vult zijn vrouw Rima aan. Wilbert, Rima en hun kinderen waren op het moment van de explosie buiten de stad en zijn ongedeerd.

Dreigend tekort aan voedsel

Naast de vele slachtoffers en materiĆ«le schade doemt er een nieuw probleem op. Ook graansiloĀ“s in de haven zijn zwaar beschadigd. Wilbert: ā€œDaar maak ik me zorgen over. Nu is men vooral gericht op medische zorg, de ziekenhuizen zijn overvol. Maar straks is er het probleem van tekort aan meel.ā€

Veel hulp nodig

Ruim 300.000 mensen zijn van het ene op het andere moment dakloos geworden. Huizen en bezittingen zijn weggevaagd. Mensen hebben niets meer. Via ACT, het internationale kerkelijke netwerk waar Kerk in Actie lid van is, wordt eerste noodhulp geboden. Mensen ontvangen voedsel, water, kleding en hygiƫnematerialen.

Gebouwen van Kerk in Actie partners NEST (Near East School of Theology), MECC (Middle East Council of Churches) en het jongerencentrum Manara in de achterstandswijk Bourj Hammoud (Youth for Christ) zijn beschadigd. Nationaal directeur Maher Hajj vertelt: "Alle ramen zijn beschadigd, er ligt overal glas en de houten structuur is kapot. Ook het vocational training centre naast het jongerencentrum is beschadigd, al het glas is gebroken. Daarnaast zijn het kantoor en de ruimte waar kansarme jongeren een opleiding tot timmerman volgen zwaar gehavend.ā€

Dit doet Kerk in Actie met uw geld

  • Noodhulp bieden via ACT, het internationale kerkelijke netwerk aan de slachtoffers van de explosie. Zij ontvangen voedsel, water, kleding en hygiĆ«nematerialen.
  • Hulp bieden bij het herstel van gebouwen van NEST, MECC en het jongerencentrum van Youth for Christ.


Lees ook: Gebed voor Beiroet - uitgezonden medewerkers ongedeerd

Steun ons werk

  • Bid dit gebed voor Beiroet
  • Collecteer voor de slachtoffers, doneer online of maak uw bijdrage over op NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie, o.v.v. het projectnummer 'Slachtoffers explosie Beiroet'). Hartelijk dank!