Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank.

Afgelopen week waren we te gast bij Erik van Halsema en Lisette Prinsen.

Hoe gaat het met de bank?
Erik en Lisette hebben voor de optie tuinbank gekozen. Die keuze was voor beiden niet moeilijk, ze vonden de oorspronkelijke kerkbanken echt niet lekker zitten met die onhandige knik in het zitvlak. De tuinbank-uitvoering zit veel beter. De bank staat het hele jaar buiten. Dat gaat best goed. Toen de vorige tuinbank het bijna begaf, was de kerkbank-actie van de Bethlehemkerk. Daar hoefden ze niet lang over na te denken. De bank is inmiddels een keer geschuurd door Lisette en in de olie gezet. De olie is niet alleen een behoud voor de bank, het ruikt ook nog eens ontzettend lekker. Voor de rest hebben Erik en Lisette er weinig omkijken naar en is de bank redelijk onderhoudsvriendelijk.

Waar staat de bank?
De bank staat in de achtertuin, oorspronkelijk voor het woonkamerraam, direct onder het balkon. Maar nu in deze coronatijd is de bank verhuisd naar de andere kant van de tuin. Het is namelijk ook een ideale bank waar veel mensen op kunnen inschuiven/indikken en dat was laatst nodig bij de ontvangst van een heel gezin (coronaproof: die mogen samen op een bank). Dat was zo'n handige oplossing deze zomer dat de opstelling zo is gebleven. Sinds kort vlogt Erik, voor de vieringen maakt hij korte introductiefilmpjes. Die filmpjes maakt hij vanaf de bank. Dus de bank heeft eigenlijk drie functies: naast kerkbank en tuinbank is de bank ook nog een werkbank. Het is een ideale plek om een boek te lezen of om even na te denken. Maar ook de beide poezen: Moos en Bram liggen graag op of onder de bank.

Wat betekent de bank voor jullie?
Voor Erik en Lisette heeft de bank een symbolische waarde: hij is afkomstig uit hun Bethlehemkerk en de aanschaf was voor het goede doel. Toen ze pas in Hilversum waren komen wonen, werd hun uitgelegd over de F-side in de kerk. Dat was het gedeelte links voorin in de kerk (vanuit de predikant gezien rechts). Dat is de plek waar ouders en kinderen zitten; zodat na de kinderdienst de kinderen hun ouders gemakkelijk terug kunnen vinden. Die F-side, daar mochten ze dus eerst niet zitten. Pas later met de komst van Judith en Anne-Sophie kregen ze het entreeticket voor de F-side. De meeste kerken hebben inmiddels stoelen, die zitten echt beter, maar het grote voordeel van de banken is wel verdwenen: er konden altijd nog mensen bij. Bijvoorbeeld die keer toen er een musical was en een moeder met vier kinderen vlak voor tijd binnen kwam. Kinderen werden op schoot genomen en iedereen schoof een stukje op, allemaal een beetje indikken. Die flexibiliteit is met de komst van stoelen verdwenen. Nu biedt de bank deze flexibiliteit in de tuin. Met feestjes en verjaardagen zorgt het altijd weer voor verrassende combinaties wie samen op de bank met elkaar contact leggen.

Op de foto: Lisette, Anne-Sophie en Erik.

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.
Bep van Doorn en Herma Bosma: klik hier voor het interview
Ineke Woldman en Rob Kooijmans: klik hier voor het interview