Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank.

Afgelopen week waren we te gast bij Anita en Peter den Uil.

Hoe gaat het met de bank?
Anita en Peter hebben voor de levering van een klassieke kerkbank gekozen. Die keuze was voor beiden van zelfsprekend, een echte complete kerkbank in de tuin. De bank is direct het eerste jaar geschuurd en in de bootlak gezet. Afgelopen jaren vooral bijwerken van de lak. Je ziet wel wat verkleuringen door de invloed van het regenwater, maar overall houdt de bank zich goed en is het onderhoud minimaal.

Waar staat de bank?
De bank staat in de achtertuin, overdwars in de lengte opgesteld. De bank heeft eerst op de Mauritslaan gestaan. De bank was opmaat gemaakt, om precies achter in de tuin in een handig hoekje te passen. Daar zat je heel lekker. Bij de verhuizing naar de Cornelis Evertsenstraat is de bank natuurlijk meegegaan. De bank krijgt ochtendzon én avondzon. Het is er heerlijk 's ochtends vertoeven met een croissantje en de krant. Maar ook 's avonds een glas wijn in het zonnetje (eventueel met sigaar) is een mooie afsluiting van de dag. Bij feestjes en verjaardagen biedt de bank ook altijd uitkomst, je kunt er veel mensen op kwijt. Als dan echt druk wordt, krijgt de bank soms nog een andere plek, achterin de tuin tussen de bomen. Maar deze zonneplek is wel favoriet.

Wat betekent de bank voor jullie?
Voor Anita en Peter heeft de bank een emotionele waarde: hij is afkomstig uit de Bethlehemkerk. De Bethlehemkerk is de kerk waar beiden belijdenis hebben gedaan. Ook was de Bethlehemkerk de kerk waarin ze trouwden. En toen er kinderen kwamen, zijn hun beide dochters Judith en Carlien ook gedoopt in de Bethlehemkerk. Later hebben Judith en Carlien er samen belijdenis gedaan, met hun ouders op de kerkbank. Er zitten dus veel waardevolle herinneringen aan. De banken in de kerk roepen ook de tijd van voor de verbouwing op; het gezellig doorschuiven in de banken. Dat kan nu niet meer. Nu is het gezellig aanschuiven op de kerkbank thuis.

Op de foto: Peter en Anita.

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.
Bep van Doorn en Herma Bosma: klik hier voor het interview
Ineke Woldman en Rob Kooijmans: klik hier voor het interview