Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank.

Afgelopen week waren we te gast bij Bonny en Gerrit

Hoe gaat het met de bank?
Bonny en Gerrit hebben voor een echte kerktuinbank gekozen. Ze herinneren zich dat je kon kiezen tussen twee modellen en deze sprak hen het meeste aan. De bank staat het hele jaar buiten. Er is geen onderhoud nodig. De bank vergrijst langzaam, net als de kerk, vinden beiden. Met een stevig fundament. Het is echt een degelijke bank, ondanks weer en wind, de bank vertoont nog geen gebreken. Gerrit is er wel van onder de indruk, zo maken ze deze tegenwoordig niet meer.

Waar staat de bank?
De bank staat in de voortuin, naast het grote woonkamerraam, direct tegen de voorgevel aan. De bank is door Koos geleverd en staat nog exact op dezelfde plek als waar hij is neergezet. De bank is eigenlijk een werkbank; wanneer Bonny en Gerrit in de tuin werken, dan leggen ze er al hun tuingereedschap op. En natuurlijk drinken ze op de bank hun koffie als er pauze gehouden kan worden tijdens het tuinieren.

Wat betekent de bank voor jullie?
Bonny en Gerrit vonden het direct een leuk idee toen de kerkbanken te koop werden aangeboden om er ook eentje te kopen; de opbrengst was immers voor het goede doel. Bonny en Gerrit hebben in Hilversum al veel kerken gezien, voordat ze in Zuid-West kwamen wonen: de Noorderkerk, Goede Herderkerk, Ontmoetingskerk (was eerst de Oosterkerk) en de Morgenster. Nu ze in Zuid-West wonen, was en is de Bethlehemkerk de logische keuze, wel moesten de kinderen en zijzelf wennen aan het toen donkere interieur en de banken, dat oogde niet zo modern in vergelijking met de gloednieuwe Morgenster die veel lichter is en met moderne gekleurde stoelen. Sinds de verbouwing is dat natuurlijk anders, de Bethlehemkerk is nu een mooie lichte kerk met vrolijke stoelen i.p.v. banken. De kerktuinbank in de voortuin van Gerrit en Bonny is trouwens niet alleen een werkbank, in de zomer drinken ze er ook graag een glaasje wijn, heerlijk in het zonnetje.

Op de foto: Emma, Aron, Bonny en Gerrit

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.
Bep van Doorn en Herma Bosma: klik hier voor het interview
Ineke Woldman en Rob Kooijmans: klik hier voor het interview