Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank. 

Afgelopen week waren we te gast bij Cisca en Harm

Hoe gaat het met de bank?
Cisca en Harm hebben een echte kerktuinbank staan. Toen de kerkbanken aangeboden werden, zag Cisca direct mogelijkheden voor een plek in de bostuin van haar huis aan het Loosdrechtsebos in Hilversum. De bank staat de vier jaargetijden buiten en vraagt geen onderhoud. 

Waar staat de bank?
De bank is inmiddels drie keer verhuisd: eerst naar het Loosdrechtsebos in Hilversum, daarna naar de voortuin van hun vorige huis in Hollandse Rading. En nu sinds een paar weken naar de achtertuin van een huis een paar straten verderop. Cisca en Harm zijn echt net verhuisd binnen Hollandse Rading, naar een huis uit 1900. Het is een huis met mogelijkheden. De komende maanden staan verbouwingen op het programma. Daarna krijgt de bank zijn definitieve plek, onder het raam van de nieuw te bouwen woonkeuken. 

Wat betekent de bank voor jullie?
Cisca en Harm kennen de Bethlehemkerk eigenlijk alleen maar als kerk met stoelen. Cisca was in Hilversum komen wonen precies in de periode van verbouwing van de kerk, de periode van 'kerken' in de Van Hasseltschool was haar kennismaking met de Bethlehemkerk. De heropening van de Bethlehemkerk werd gedaan door het oudste en jongste lid van de kerk. Dat was toen Mia, die was in dat jaar net drie jaar geworden. Mia heeft als herinnering toen een fraai psalmenboekje ontvangen van het oudste gemeentelid. De bank is ook een picknick bank: Willa houdt graag picknicks op de bank. Dan vult ze een koffertje met allemaal kleine snacks en eet die dan op op de bank in de voortuin op. Daar kan ze een hele ochtend of middag mee zoet zijn. Voor Cisca en Harm is het een heerlijke bank om samen 's ochtends te koffie drinken, als de kinderen nog slapen of om de dag met een goed glas wijn af te sluiten. 

Op de foto: samen op de bank, Abel, Mia, Cisca, Willa, Harm en op de voorgrond Lynn

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.
Bep van Doorn en Herma Bosma: klik hier voor het interview
Ineke Woldman en Rob Kooijmans: klik hier voor het interview
Els en Erik Verkerk: klik hier voor het interview
Erik van Halsema en Lisette Prinsen:klik hier voor het interview
Anita en Peter den Uil: klik hier voor het interview
Bonny en Gerrit: klik hier voor het interview