Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank. 

Afgelopen week waren we te gast bij Annelene en Paul-Dirk

20201006 APD01

Hoe gaat het met de bank?
Voor de kerkbank van Annelene en Paul-Dirk wordt goed gezorgd, het eerste half jaar heeft de bank bij Ira en Benno Bos in de garage gestaan. Benno heeft de bank toen behandeld, zodat deze langer goed zou blijven. De bank is na de winter, ergens in het voorjaar door Benno gebracht. Een jaar of wat later heeft Benno de bank weer behandeld, zodat hij weerbestendig is, want ook in de winter staat hij buiten.

Waar staat de bank?
De bank van Annelene en Paul-Dirk staat in de achtertuin. Met de rug tegen de schuur is ideaal, zo heb je geen last van de wind en pak je toch lekker de ochtend zon mee. Het is een bijzondere bank, want deze heeft een derde ruglat, lang niet alle andere banken hebben dat. Het was een tip die ze kregen, Annelene en Paul-Dirk zijn blij met de extra rugsteun. Het was ook direct duidelijk dat het de tuinbank-uitvoering zou worden, de oude kerkbank vonden ze niet lekker zitten. 

Wat betekent de bank voor jullie?

De kerkbank heeft een meditatieve functie voor Annelene en Paul-Dirk, dat het een kerkbank is versterkt dat. Beide komen hier tot rust en nemen tijd om na te denken. Maar het is ook een prima plek voor een kop cappuccino in de ochtendzon. Paul-Dirk vindt het ook heerlijk dat er bamboe naast de bank staat. Dat is een bewuste keuze geweest. In Den Helder, waar ze voor Hilversum gewoond hebben, vond hij dat ook zo heerlijk wanneer de wind door de bamboe ritselt. Dat ruisen voelt ontspannend. Daar hebben ze nu in Hilversum ook weer voor gekozen. Voor Annelene is de bank ook altijd een prima onderwerp om gasten in de tuin wegwijs te maken. De tuin heeft recent een andere indeling gekregen, meer borders met bijvriendelijke bloemen, een extra terras en er is ruimte voor een moestuin gemaakt. Peultjes en pompoenen doen het goed dit jaar. 

Katinka vertelt dat kerken in Afrika ook vaak banken hebben, maar soms ook plastic stoelen of een matje voor op de grond. Als het dan bankjes betreft, dan vaak simpele, houten, smalle bankjes zonder leuning en dat voor diensten die uren duren. Gelukkig wordt er dan ook veel gedanst.


Op de foto: samen op de bank, Paul-Dirk, Annelene en Katinka

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.
Bep van Doorn en Herma Bosma: klik hier voor het interview
Ineke Woldman en Rob Kooijmans: klik hier voor het interview
Els en Erik Verkerk: klik hier voor het interview
Erik van Halsema en Lisette Prinsen:klik hier voor het interview
Anita en Peter den Uil: klik hier voor het interview
Bonny en Gerrit: klik hier voor het interview
Cisca en Harm: klik hier voor het interview
Ina en Arjan:klik hier voor het interview