Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank. 

Afgelopen week waren we te gast bij Hanneke en Jan-Willem

Hoe gaat het met de bank?
Voor de kerkbank van Hanneke en Jan-Willem wordt goed gezorgd. De bank is met olie behandeld. In de winter gaat de bank samen met het andere tuinmeubilair onder een groot afdekzeil. De bank komt dan in het voorjaar weer tevoorschijn. Deze winterslaap verlengt de levensduur van de bank zeker, voor in de tuin staat een gewone tuinbank, die slijt beduidend sneller.

Waar staat de bank?
De bank van Hanneke en Jan-Willem staat in de zijtuin, naast het huis. De bank is vanuit de keuken heel goed te zien, zo worden beide iedere dag toch even aan de Bethlehemkerk herinnerd wanneer ze in de keuken bezig zijn. Voor Hanneke en Jan-Willem was de keuze voor deze uitvoering niet moeilijk, de tuinbank uitvoering past beter in een tuin een kerkbank oogt direct zo "zwaar". 

Wat betekent de bank voor jullie?
De kerkbank heeft een verbindende functie voor Hanneke en Jan-Willem, bij avonden in de tuin, wanneer de BBQ gebruikt wordt ploft menig gast erop en dan is het altijd ook een dankbaar onderwerp om over in gesprek met elkaar te gaan. Op deze bank kun je ook gemakkelijk de 1,5 meter tussen mensen realiseren, dus is de kerkbank ook wel een bank voor een goed gesprek deze dagen: een gespreksbank. Hanneke en Jan-Willem bewaren goede herinneringen aan de banken in de kerk, als gezin zaten ze altijd links voor in, de F-side. Dat was de plek waar ouders met kinderen zaten, kinderen kunnen dan na de kinderdienst hun ouders weer gemakkelijk terugvinden. Het was een gezelligs plek, zo samen met de andere ouders en kinderen. Je kon ook gemakkelijk inschuiven of indikken als er nog iemand bij moest. Nu er stoelen staan en de kinderen groot zijn, is dit nog steeds wel de favoriete plek voor Hanneke en Jan-Willem om te gaan zitten.

Toen een paar jaar geleden een van de drie zonen van Hanneke en Jan-Willem zijn 21ste verjaardag vierde was het ook een prima bank om veel gasten te plaatsen voor tijdens het diner. 

De banken kwamen te koop, in het jaar dat Hanneke net afscheid genomen had van de Bethlehemkerk en in het onderwijs begonnen was. In de kerk keek Hanneke als dominee vanaf liturgisch centrum naar de gemeenteleden op de kerkbanken. Dat is nu thuis eigenlijk nog steeds zo, vanuit de keuken heeft Hanneke een prima uitzicht op de bank en de gasten. 

Op de foto: samen op de bank, Jan-Willem en Hanneke

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.
Bep van Doorn en Herma Bosma: klik hier voor het interview
Ineke Woldman en Rob Kooijmans: klik hier voor het interview
Els en Erik Verkerk: klik hier voor het interview
Erik van Halsema en Lisette Prinsen:klik hier voor het interview
Anita en Peter den Uil: klik hier voor het interview
Bonny en Gerrit: klik hier voor het interview
Cisca en Harm: klik hier voor het interview
Ina en Arjan:klik hier voor het interview
Annelene en Paul-Dirk: klik hier voor het interview