Lieve Bethlehemkerkers,

Wellicht herinnert u zich nog dat ik begin dit jaar een oproep heb gedaan om te geven voor een collecte voor YWAM Zomba (Youth With A Mission/Jeugd met een Opdracht) in Malawi waar ik op dat moment meehielp. Daar heeft u zeker gehoor aan gegeven en hierbij vertel ik u graag wat er met dat geld is gebeurd en hoe het nu gaat.

Wat is er gedaan met het geld?

  • De minibus

Zoals aangekondigd is het grootste deel van het geld naar de minibus gegaan om deze klaar te maken om als openbaar vervoer te kunnen gebruiken en zo meer inkomen te genereren. Vlak nadat Ali en Mphatso het busje hadden gekocht is er iemand op hen ingereden en het geld dat ze hadden om het busje de weg op te krijgen moest naar het repareren. Toen was er geen geld meer voor de rest, waardoor het busje geen stoelen en geen registratie of nummerbord had. Verder konden de ramen niet open, en in een warm klimaat kunt u zich wel voorstellen hoe heet dat wordt zonder airco. Op de foto’s hieronder ziet u hoe het busje er begin dit jaar uitzag.

In de eerste weken na de collecte is Ali direct aan de slag gegaan en met resultaat! Er kwamen bankjes, de ramen werden vervangen zodat ze open konden, het busje werd officieel geregistreerd voor een nummerbord, er is keuring gedaan, en er kwam een verzekering. Dat scheelt boetes en omrijden waar dat kan, want overal zijn er zogenaamde ‘roadblocks’ van de politie die boetes uitdelen. Toen de bus klaar was ging Ali op zoek naar de juiste persoon als chauffeur. Dit was nog een hele uitdaging want vind maar eens iemand die netjes rijd, niet tussendoor gaat drinken en je geen geld afhandig maakt. Ali is ook zelf met het busje mee geweest om te kijken hoeveel geld er verdient kan worden op een dag. Een hoop werk met ook wat teleurstellingen, maar uiteindelijk vond hij een goede betrouwbare chauffeur en momenteel rijd het busje 6 dagen in de week waar ze tussen de 10.000 en 13.000 Malawiaanse Kwacha mee verdienen per dag. Dat is tussen de 11 en 15 euro. Hier wellicht niet zoveel, daar een heleboel geld. Ter vergelijking, het is niet abnormaal om een maandsalaris voor 6 dagen in de week werken te hebben van 40.000 kwacha, ongeveer 50 euro. En dan verdien je eigenlijk nog goed. Veel mensen hebben minder. Hieronder ziet u de foto’s van de veranderingen.

Het bedrag wat jullie hebben gegeven heeft er dus voor gezorgd dat zij ook op langere termijn inkomen hebben en geld om missionaire activiteiten te doen en daar zijn ze jullie heel dankbaar voor. Door corona hebben ze een tijd geen bijeenkomsten kunnen doen, maar inmiddels begint alles weer te lopen. Ali heeft inmiddels ook een spaarpot aangelegd voor als er iets mis gaat met het busje en voor de komende verzekeringen en dergelijke.

Met het geld dat het busje opbrengt organiseert YWAM Zomba missionaire activiteiten. Om even een voorbeeldje te geven, op de foto’s hieronder ziet u twee seminars van de afgelopen tijd. Afgelopen week was er een speciale jeugd seminar en alle onkosten worden dan betaald vanuit wat de bus opbrengt. Zo ziet u links bovenin een bijeenkomst met de tienermeiden over waardigheid en zelfvertrouwen. En aan de rechterkant ziet u een seminar over huwelijk die eerder al heeft plaatsgevonden. Op deze manier zet YWAM zich in voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Dat is iets waar we hier in Nederland veel meer mee bezig zijn, maar in Afrikaanse landen komt dat veel minder voor. Daarom ben ik er extra blij mee dat we hieraan bij kunnen dragen.

Wie mij een beetje kent weet dat ik het belangrijk vind dat hulp uit de Westerse wereld bijdraagt aan duurzame verandering en dat geld niet in een bodemloze put verdwijnt. Ik geloof erin dat als je ontwikkeling wilt zien het helpt om mensen te ondersteunen in hun eigen plannen, omdat ze dan verantwoordelijkheid en eigendom dragen over dat plan en de kans veel groter is dat het ook zonder de Westerse steun blijft bestaan. Dit projectje is daar voor mij een goed voorbeeld van.

  • Lokale praktische hulp

Naast de bus hebben we ook nog geld gestoken in lokale hulp. YWAM Zomba is een missionaire organisatie die zich bezighoudt met evangeliseren door woorden en daden. Ze vertellen mensen het goede nieuws van Jezus en Gods Koninkrijk, maar bieden daar ook praktische hulp bij. Met hoe de kerk in Nederland vaak functioneert vergeten we soms de kracht van het evangelie en hoe Jezus mensenlevens verandert.

Op de onderstaande foto’s ziet u 3 vrouwen die in de prostitutie zaten en hun leven aan Jezus hebben gegeven en zo een nieuw leven zijn gestart. Aan de linkerkant ziet u Melia ook te zien was in de video begin dit jaar. We hebben contact maar haar gehouden nadat we haar hielpen een bedrijfje te starten om uit de prostitutie te kunnen en toch voor haar kind te kunnen zorgen. Ze kwam bij de meidenclub en ook af en toe gewoon even buurten. Op een gegeven moment vertelde ze dat ze graag terug naar school zou willen. Ze had een school gevonden, maar ze had nog een uniform, schriften en pennen nodig en vroeg ons om hulp. Omdat we niet een makkelijke plek voor geld wilden worden ging Ali in gesprek met de familie en kwamen erachter dat ze hun vertrouwen nog terug moest winnen, maar dat ze haar op langere termijn wel wilden helpen dus hielpen we haar om te kunnen beginnen. Ze begon vol goede moed, maar helaas sloten door Covid19 de scholen in april en zat ze weer thuis. Ook YWAM moest al haar activiteiten staken. Gelukkig zijn de scholen eind oktober weer open gegaan en gelukkig is ook Melia weer terug naar school! Het gaat goed met haar.

Ook de andere twee vrouwen die jullie hier zien zaten in de prostitutie om wat geld te verdienen en hun kinderen te eten te kunnen geven. Tijdens een door-to-door evangelisatie actie gaven ze hun leven aan Jezus en begon er een veranderingsproces. In het kader van praktische hulp hebben Ali en Miriam, een van de andere stafleden, besproken met hen wat ze graag wilden doen omdat ze niet langer als prostituee wilden leven. Ze wilden graag bonen, vis en eieren verkopen. Daar heeft YWAM toen de eerste lading van gekocht zodat ze die konden verkopen en met hen besproken hoe ze dat aan konden pakken. Helaas ging een van de vrouwen er vandoor en weten we niet hoe het met haar gaat. Ali voelde zich daar best wel slecht over, omdat hij het graag anders had gezien. Hij heeft mij elke kwacha verantwoord door bonnetjes en had op een betere uitkomst gehoopt. Samen hebben we nagedacht over hoe dit eventueel anders had gekund, want je wilt mensen uit benarde situaties toch graag snel helpen, maar tegelijk zijn mensen niet gelijk anders als ze hun leven aan Jezus geven. Een enorm leerzaam proces. De kosten die gemaakt zijn om deze vrouwen te helpen naar een nieuw leven zijn betaald uit het geld van de collecte.

Momenteel is er nog zo’n 40 euro over van het geld dat er gegeven is en ze zijn aan het uitwerken hoe ze dat kunnen gebruiken. Waarschijnlijk gaan ze het gebruiken om de verlamde buurvrouw te helpen. Ze zijn momenteel een toilet voor haar aan het bouwen, want ze had bij haar huisje geen toilet en moest telkens naar het toilet van de buren gedragen worden. Verder willen ze het rieten dak graag gaan vervangen door stalen platen, want het is regentijd en het huisje is zo lek als een mandje, want het plastic onder het riet en het riet zelf moeten eigenlijk jaarlijks vervangen worden, maar dat kan ze niet dus ze is afhankelijk van anderen. Dat is voor ons maar moeilijk voor te stellen, dat je in zo’n klein lekkend huisje leeft zonder toilet, toch is het voor veel mensen de realiteit.

Ali & Mphatso gaan dus door met het zoeken naar mogelijkheden hun medemensen te helpen terwijl ze het goede nieuws van Jezus brengen. Ze zijn een inspiratiebron voor mij om ook hier in Nederland te blijven zien hoe Jezus mensenlevens kan veranderen en ik daar aan bij kan dragen. Als u nog vragen heeft neem dan gerust contact met me op, want ik vertel u er graag meer over. Ik wil u met hen nogmaals enorm bedanken en ik hoop dat we in de toekomst meer projecten samen kunnen verwezenlijken! Gods zegen en dankuwel!

Katinka van Buuren
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie over YWAM Zomba kijk op:
http://zomba.ywam.ws/
Of volg YWAM Zomba op Facebook:
https://www.facebook.com/ywamzomba