In het woord discipline zitten drie aspecten. 1. Instructie; 2. Leerling (discipel); 3 Controle. Doel van discipline is controle (ook over jezelf). Het waarom van controle is het gevoel van veiligheid. Vraag maar eens wat chaos doet met een control-freak.

Ik zie in de huidige maatschappelijke ontwikkelingen het verlies van controle. Mensen worden boos over maatregelen. In discussies wordt steeds minder geluisterd. En ik hoor mensen de meest bizarre dingen zeggen die eerder een totale verstandsverduistering suggereren dan  een open oog voor ‘alternatieve feiten’. Het  OMT geeft adviezen die per week verschillen. Het (demissionair) kabinet volgt al maanden een zwalkend beleid (geen mondkapjes … toch mondkapjes – zo snel mogelijk vaccineren … maar als laatste van Europa daartoe overgaan). Natuurlijk wijzigen de omstandigheden steeds en poppen telkens nieuwe feiten op.

Mensen worden onzeker. Cijfers wijzen op toenemende psychische klachten en depressieve gevoelens. En de GGZ had toch al ellenlange wachtlijsten.  Schoolkinderen lopen (leer-)achterstanden op, het sociale leven staat (niet alleen voor jongeren) op instorten. Mensen worden boos of agressief (nou is dat is er al eeuwen), maar lontjes lijken steeds korter te worden. Debat wordt ruzie, boosheid wordt agressie, ergens-zorgen-over-hebben wordt angst of paniek. Mensen die ik voorheen als nuchter kende lijken steeds meer van slag. En zelfs bij flegmatieke politici zijn vreemde onrustige trekken waar te nemen. Het lijkt wel of we langzaam een beetje ons zelf aan het verliezen zijn. Of tenminste: de controle. We weten het niet meer en zelfs onze beleidsmakers lijken het niet meer te weten. Wat of wie moet ons redden? Pfizer/Biontect of Astra/Zeneca?

Persoonlijk houd ik het liever op discipline (ach ja, ik word langzaam een oude man): Gewoon blijven doen wat in de loop der eeuwen zijn waarde heeft bewezen: op tijd uit bed en dan gewoon je bed opmaken, jezelf verzorgen en normale kleding aantrekken. Ontbijten - zonder haast - alsof je straks een lange dag hebt. Mensen blijven begroeten – al was het maar met een boks of een elleboogje. Oogcontact maken kan ook nog steeds met een mondkapje op. Gewoon luisteren naar elkaar (in vergaderingen, Teams of aan de keukentafel) zal veel frustraties in de kiem smoren. Ook vóór 20.30 uur kun je buiten lopen. En de telefoon (smart of niet) kan nog tot (ouderwetse) communicatie leiden. Het zijn bijzondere tijden – dat is wel zeker. Veel gaat inmiddels anders. Maar volgens mij heeft onze menselijke waardigheid hier meer kansen dan belemmeringen. Ook mét lang haar en zónder feestjes is er leven en kwaliteit mogelijk. Bovendien: deze omstandigheden duren niet tot in eeuwigheid. Dat overspannen gedrag leidt tot niks. Discipline geeft ons het gevoel van controle. En controle vermindert stress. Minder stress maakt mensen positiever. Positieve mensen hebben een sterkere immuniteit. En positiviteit is voor jezelf en je omgeving ook veel leuker!

Ds. André de Oude
Donderdag 21 januari 2021

Op zondag 31 januari 2021 gaat ds André de Oude voor in de Bethlehemkerk Hilversum
Klik hier voor de link naar de liturgie voor zondag 31 januari 2021.