Wat zegt de Bijbel over zieken bezoeken? "Ik was ziek en jullie bezochten mij," zegt Jezus in MattheĆ¼s 25:36. De zieke had een kwetsbare plek in de samenleving in IsraĆ«l. Niet zelden omdat gedacht werd dat iemand zijn ziekte wel verdiend zou hebben. Misschien dat daarom het woord voor ziek ook wel als zwak wordt uitgelegd: je lijkt er even niet meer bij te horen. Radicaal doorbreekt Jezus dit onbarmhartige patroon door op talloze zieken af te stappen. Daarmee doet Hij meer dan alleen genezen, Hij geeft de mens terug aan zichzelf en maakt van iemand aan de rand weer een mens temidden van mensen. Daar kunnen we wat mee: we kijken om ons heen en zoeken op wie even niet mee kan doen!

Help mee in Nederland

Juist in deze tijd, waarin veel mensen zich somber of eenzaam voelen, is het belangrijk om uw omgeving te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Bezoek iemand en laat ze weten dat u er voor ze bent en dat ze er #nietalleen voor staan. U kunt ze bijvoorbeeld een kaars geven met een #nietalleen-wikkel, die u via deze link gratis kunt aanvragen.

De kerk in Moldaviƫ ziet om naar de zieken. Help mee!

In Nederland is de zorg voor zieken goed geregeld en heeft de kerk vooral een pastorale taak. Maar hoe is dat in landen waar nauwelijks of slechte gezondheidszorg is? In Moldaviƫ verbinden kerken jongeren en ouderen met elkaar. De jongeren bezoeken de zieke ouderen die op hun beurt de jongeren tot steun zijn. Het onderlinge contact is voor beiden van grote waarde.

Vast thuis mee in week 1 en kijk om naar de zieken:

Stuur deze week een bemoedigend kaartje naar iemand die dat nodig heeft. U kunt dat bijvoorbeeld iedere dag doen. Voor kinderen: ken je iemand die ziek is? Maak een mooie kaart en stuur 'm op!