Wat is het toch mooi wat een pannenkoek allemaal te weeg kan brengen. Na de oproep voor pannenkoekenbakkers kwamen er al snel aanmeldingen en een heel aantal brachten zelfs meer pannenkoeken dan ze beloofd hadden.

Gelukkig kregen we extra hulp om al die pannenkoeken coronaproof te verpakken in bakpapier met een feestelijk lintje en een kleurrijk kaartje. Geen plastic, want we zijn tenslotte een “groene kerk”.

Uiteindelijk hadden we meer dan 200 pannenkoeken, meer dan 100 adressen om pannenkoeken aan te bezorgen en 12 bezorgers. De mensen die pannenkoeken ophaalden om te bezorgen kwamen ook weer met nieuwe namen, waar ze dan ook nog weer langs gingen met pannenkoeken en een gesprekje. Ook kwamen er nog enkele mensen spontaan langs voor een pannenkoek en kwam er zelfs nog iemand die zelf een pannenkoek thuis had gekregen nog pannenkoeken halen om naar een ander te brengen. Voor sommige konden we uiteindelijk zelfs een hele maaltijd bezorgen, ja meer dan eentje en anderen gingen de pannenkoeken bewaren voor het ontbijt J.

Reacties van enkele mensen die bezorgd hebben:

“Het idee van een kort gesprekje mislukte totaal. Aan iedere voordeur deelde we onze ervaringen in coronatijd, verwonderde we ons over de sociale veerkracht en was het gewoon even ouderwets gezellig. We verlangen terug naar de kerk en de ontmoeten daar, maar deze pannenkoek was een mooie schakel tussen lockdown en samenzijn.”

“Volgens mij was de pannenkoekenactie een succes. Jullie hadden het mooi verzorgd: goed ingepakt, briefje erbij met een warme opbeurende (en zeer bekende) tekst erbij. Mijn drie adressen waren alle aangenaam verrast en de pannenkoeken werden met enthousiasme ontvangen. Van twee adressen terug gehoord dat ze heerlijk waren. Goed gedaan dus!”

Enkele reacties van ontvangers:

“Ohh! Ik ben gek op pannenkoeken! Maar ik maak ze zelf nooit daar ben ik te lui voor!!!”

Iemand anders zei dat zijn middag nu veel beter was geworden. Meerdere keren de reactie: ‘wat bijzonder dat jullie aan mij denken, dat doet goed!’.

“Wat een bijzondere actie op deze nationale pannenkoekendag! Van Gerard kregen wij 2 pannenkoeken. Wij hebben ze gevuld met een pittige saus en versierd met verschillende soorten sla! Actief, pittig, verschillende soorten en delen, staan ook symbolisch voor de Bethlehemkerk!”

Een aantal mensen uit de  20+ groep hebben absoluut de meeste pannenkoeken rondgebracht. Een paar van hen sloten het rondbrengen af met het verorberen van een stapeltje pannenkoeken en ook de tieners (Catechese/Stercafé) hadden geen moeite met de overgebleven pannenkoeken.

Zelfs zaterdag werden er nog pannenkoeken langsgebracht. Ondanks al het uitdelen en het feit dat er steeds weer nieuwe namen bijkwamen waren er toch genoeg pannenkoeken, het leek wel de wonderbaarlijke spijziging!

In het gezellige Zoomgesprek na de dienst van afgelopen zondag wisselden we nog wat ervaringen van de pannenkoekenactie uit en bleek ook weer dat de pannenkoeken brengers er mooie verhalen en wijsheden voor terug hadden gekregen, een mooie uitwisseling tussen gever en ontvanger, waarin de ontvanger gever werd en de gever ook ontvanger.

Goed om als ontvanger je dat ook te realiseren. Een pannenkoek heeft 2 kanten!

Aan iedereen die op wat voor manier ook aan bijgedragen heeft aan deze actie, heel erg bedankt! Wat als een klein idee begon is een groot succes geworden en ja we doen het samen.

Team Pannenkoekenactie