Met toestemming overgenomen van de Gooi en Eemlander van donderdag 15 april 2021, auteur Agnes Zuiker
Hilversumse Bethlehemkerk is decor van vaccinatieronde voor 60-65 jaar. Artsen van gezondheidscentrum willen niets liever dan inenten: ’Ons motto is prikken, prikken, prikken!’
De Bethlehemkerk in Hilversum is de komende week omgetoverd tot priklocatie. Mensen tussen 60 en 65 jaar die patiënt zijn bij de huisartsenpraktijken in gezondheidscentrum Casa Cura kunnen zich er laten vaccineren. Met AstraZeneca. Ondanks de negatieve berichtgeving over dit vaccin en de twijfels die sommigen hebben om zich ermee in te laten enten, is de prikbereidheid hoog. „Gelukkig wel”, zeggen de huisartsen. „We willen niets liever dan iedereen inenten.”
Het parkeerterrein voor de deur van de Bethlehemkerk aan de Loosdrechtseweg is afgeladen, er staan zelfs auto’s schuin op de stoep geparkeerd. Voor de hoofdingang van de kerk staat een rij mensen die zich er graag willen laten vaccineren tegen corona. Onder hen ook Rik Rensen, oud-hoofdredacteur van RTL Nieuws. Hij heeft geen seconde getwijfeld om gehoor te geven aan de oproep zich te laten vaccineren.
Bijsluiter
„Ik hou van het leven, daar wil graag nog even mee doorgaan”, zegt hij, terwijl hij zijn overhemd opstroopt. Zijn huisarts, Michiel Boersma, heeft de injectienaald in een mum van tijd in zijn bovenarm zitten. „Gefeliciteerd”, zegt Boersma tegen zijn patiënt als de spuit leeg is. Dat hij net met AstraZeneca is geïnjecteerd, deert Rensen absoluut niet. Volgens hem zijn de risico’s van het vaccin vrijwel nihil. „Ik denk dat de schade die ontstaat door te stoppen met prikken veel groter is. Heb je de bijsluiter van paracetamol weleens gelezen?”, vraagt hij retorisch.
(Tekst gaat door onder de foto)
De vaccins zijn klaargemaakt door het apothekersechtpaar van Apotheek Casa Cura.
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Manifest
Boersma en zijn collega’s Nienke van den Esschert en Marieke de Graaff-Buys beamen dat uit de grond van hun hart. De huisartsen staan dan ook vierkant achter het manifest Het Roer Moet Om, dat een groep bezorgde collega’s deze week op de deur van de Gezondheidsraad plakte. De artsen maken zich zorgen dat het advies van de raad om mensen jonger dan 60 niet meer te vaccineren met AstraZeneca, tot extra grote gezondheidsschade leidt. Volgens hen zijn complicaties ’uiterst zeldzaam’.
Die mening zijn ook de huisartsen van Casa Cura toegedaan. „Er is angst geïntroduceerd, maar dat is nergens voor nodig”, vindt De Graaff-Buys. Ze trekt de vergelijking met autorijden. „We stappen allemaal zonder problemen achter het stuur, gezellig met een muziekje erbij. Dat je er na een ongeluk door de brandweer uitgezaagd moet worden, nemen we voor lief, dat risico hebben we geaccepteerd. Nou, de kans dat je na een prik met AstraZeneca iets krijgt, is vele malen kleiner.”
(Tekst gaat door onder de foto)
In de Hilversumse Bethlehemkerk hebben ze ervaring met coronaproof vaccineren.
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Coronaproof
In de kerk is niets aan het toeval overgelaten, alles is coronaproof. Er zijn looprichtingen aangegeven, stoelen en tafels staan anderhalve meter uit elkaar en iedere ochtend wordt de kerk ontsmet. Een hele operatie, zegt Theo van Halsema, voorzitter van de kerkrentmeesters en verantwoordelijk voor het gebruiksplan. „Gelukkig hadden we al ervaring opgedaan met de griepvaccinatie in oktober. Daarom vroegen de gemeente en de overkoepelende huisartsenorganisatie in Hilversum ons nu weer. Tot en met 23 april worden in deze kerk een paar duizend mensen met AstraZeneca geprikt.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Hilversummer Joop Hom laat zich registreren voor een vaccinatie.
© Foto’s Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Hoge opkomst
Joop Hom (60) is net binnen. Hij laat zich door praktijkmanager Noor Boersma eerst registreren. „Fijn dat u er bent”, zegt ze, als ze zijn gezondheidsverklaring controleert. Hij mag naar een van de vier priktafels om zich te laten vaccineren. „Afgelopen maandag hebben we op de praktijk dik honderd telefoontjes gekregen van mensen die toch zijn gaan twijfelen, vertelt Boersma. „Daarom ben ik blij met de hoge opkomst van vandaag.”
Hom had ook liever Pfizer gehad, zegt hij, maar hij doet er verder niet moeilijk over. „Liever AstraZeneca dan corona.” De prik gaat dwars door de neus van de getatoeëerde dame op zijn arm, ze bloedt een beetje. De arts plakt er netjes een pleister op. „Ik voelde er niks van”, zegt de Hilversummer stoer. Toch moet hij een kwartiertje plaats nemen op een stoel, voor het geval dat. Hij luistert naar de klassieke pianomuziek die live wordt gespeeld. „Mooi, maar wel een beetje hard”, luidt zijn oordeel.
(Tekst gaat door onder de foto)
Bij Joop Hom gaat de naald dwars door zijn tatoeage op zijn bovenarm.
© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Gerustgesteld
Ook de 61-jarige Mariane de Wit heeft net een injectie gekregen. Als kankerpatiënte die bovendien trombose heeft gehad, was ze best huiverig om gevaccineerd te worden met AstraZeneca. „Ik vond het echt heel eng”, vertelt ze eerlijk. „Maar mijn huisarts, Marieke de Graaff-Buys, heeft me gerustgesteld. De kans dat je iets krijgt is zo klein, dat ik het met mijn zieke lijf toch aandurf.” Ze verheugt zich nu al op het moment dat ze haar kleinkinderen weer kan knuffelen.
Er gaan deze vrijdag bijna 500 inentingen doorheen, die allemaal zijn klaargemaakt door het apothekersechtpaar Laleh Rahmani en Shahram Rahemy. Dankzij hun speciale techniek weten ze twaalf doses uit een flesje vaccin te halen, waar de gemiddelde huisarts er maar tien uit krijgt. „Zo kunnen er zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden”, zeggen ze niet zonder trots.
Niets op de plank
Mocht er tegen het eind van de dag nog vaccin over zijn, dan worden de patiënten met een hoog risico gebeld met de vraag of ze zich willen laten vaccineren. „We houden niets op de plank”, verzekert Van den Esschert. „Ons motto is prikken, prikken, prikken!”, voegt De Graaff-Buys daaraan toe. „We hebben haast. Als het aan ons ligt, moet iedereen zo snel mogelijk worden gevaccineerd, ook de mensen onder de 60.”
Muziektalent
Om het wachten voor de mensen die net gevaccineerd zijn wat te veraangenamen, speelt het 16-jarige muziektalent Philip Karmanov klassieke muziek op de vleugel. De pianist is uitgenodigd door Wonderfeel, het klassieke buitenfestival in ’s -Graveland.
(Tekst gaat door onder de foto)
De 16-jarige Philip Karmanov achter de vleugel in de Bethlehemkerk.
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Kruik
De jonge pianist uit Maarssen heeft er net een paar stukken op zitten, als hij moet afhaken. Zijn handen zijn te koud geworden om verder te spelen. Een medewerkster van Wonderfeel loopt met een aluminium babykruik de keuken van de Bethlehemkerk binnen. Of voorzitter Van Halsema die wil vullen met heet water, dan kan Philip zijn handen eraan warmen, vraagt ze.
„Tsja, we kunnen de verwarming in de kerk niet te hoog zetten’, legt Van Halsema uit, terwijl hij de kruik onder de hete kraan houdt. „Als het te warm wordt, kunnen er misschien mensen flauw vallen en dat willen we natuurlijk ook niet.” Dankzij de kruik zijn Philips handen snel opgewarmd en kan hij zijn pianospel hervatten.
Opgewekt
De jeugdige pianist vindt het een hele eer om in de kerk te spelen. Speciaal voor deze gelegenheid heeft hij drie stukken uitgekozen. „Een elegie van Rachmaninov, een nocturne en ’L’isle Joyeuse’ van Claude Debussy, dat is een wat vrolijker stuk. Ik wilde eerst een ballade van Chopin spelen, maar dat heb ik toch maar niet gedaan, dat is te zwaar. Mensen moeten wel opgewekt naar huis gaan.”
Download hier het artikel.
Auteur: Agnes Zuiker
Gooi en Eemlander
Mediahuis Nederland B.V.
http://www.mediahuis.nl