Door Edwin Zwart, koster Bethlehemkerk

Sinds afgelopen maandag is de Bethlehemkerk de locatie waar de huisartsen van Hilversum-Zuid de groep van 60 – 65 jaar vaccineren. De huisartsen prikken met het AstraZeneca vaccin. Heel even was er de zorg dat veel patiënten verstek zouden laten gaan maar gelukkig valt dat reuze mee. Maandag is er gestart vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur en velen gaven gehoor aan de oproep. De sfeer was ontspannen en goed. De kerkzaal is omgetoverd tot een ruime en corona veilige plek. Aan de rechterkant (aan de zijde van de Loosdrechtseweg) staan 4 priktafels opgesteld. Aan de linkerkant staan de, op veilige 1,5 mtr. geplaatste,  stoelen waarop de cliënten even een klein kwartiertje tot rust kunnen komen.

De looproute was natuurlijk al bekend. Theo van Halsema heeft vorig jaar al, samen met de commissie, het protocol geschreven en in het afgelopen jaar heeft dat z’n waarde al bewezen. De cliënten komen via het Stiltecentrum de kerk inlopen waar onder de galerij de gegevens worden gecheckt en vandaar worden ze naar één van de priktafels verwezen. Is er geprikt dan mag men op één van de stoelen aan de linkerkant van de kerkzaal plaatsnemen. Wachten kan soms lang lijken, maar op gezette tijden kan men ook genieten van livemuziek verzorgt door jonge, enthousiaste musici die door stichting ‘Wonderfeel’ zijn gevraagd hier een optreden te verzorgen. Wonderfeel organiseert ieder jaar in ’s-Graveland een driedaags buitenfestival op het terrein van Schaep en Burgh met voornamelijk klassieke muziek. Neem gerust eens een kijkje op de site: www.wonderfeel.nl

Woensdagmorgen was er een optreden van een jonge pianist en donderdagmorgen een optreden van een Cellist, begeleidt door een pianiste op de speciaal voor deze dagen geplaatste vleugel. Vrijdag is er een optreden van een pianist i.s.m. een harpiste.

Op de momenten dat er geen live muziek te beluisteren valt wordt er gebruik gemaakt van de fantastische geluidsinstallatie van de Bethlehemkerk. Juist ook op dergelijke momenten zijn we trots dat voornamelijk Maarten Bekker zoveel vrije tijd spendeert aan de installatie van de kerk. De reacties va de bezoekers maken best wel trots.

Volgende week zal  er ook nog drie dagen gevaccineerd worden in de Bethlehemkerk. De huisartsen en zorgpersoneel van de verschillende praktijken zijn enthousiast en blij dat de Bethlehemkerk gelegenheid biedt om te prikken. Mooie, ruime locatie met alle faciliteiten die het zo prettig maakt voor iedereen. Dank en hulde voor de inzet van o.a. Piet Zunneberg en Theo van Halsema die ook meehelpen om alles in goede banen te leiden.

Edwin Zwart
Koster - Gastheer Bethlehemkerk Hilversum