Hilversumse student is gefascineerd door de oorlogsverhalen in zijn eigen wijk Trompenberg. Bob Kreiken ontwikkelt wandelroute langs de geschiedenis. ’Mooi om op 4 of 5 mei te lopen’

Wandelen langs de oorlogsverhalen van de Hilversumse wijken Trompenberg en Villaparken. Dat kan met een gloednieuwe audiovisuele wandelroute met app die is ontwikkeld door Hilversummer Bob Kreiken.

De route is het startschot voor meer oorlogsroutes door andere Hilversumse wijken. Opvallend is de leeftijd van de bedenker van de wandelroutes. Niet een gepensioneerde Hilversummer met nog tastbare herinneringen aan de tweede wereldoorlog, maar een 22-jarige student die opgroeide in Trompenberg.

,,Omdat 4 en 5 mei dit jaar opnieuw door de lockdown in kleine kring moeten worden herdacht en gevierd heb ik besloten de audiovisuele wandelroutes te ontwerpen. Er wordt steeds meer gewandeld en Hilversum heeft een bijzondere maar helaas relatief onbekende oorlogsgeschiedenis”, zegt Kreiken.

De wandelroute met beelden van toen en nu voert langs monumenten, landschappen en nog bestaande gebouwen. ,,Daardoor komen de verhalen van de bezetting, de slachtoffers van de oorlog en het verzet dichterbij. En de complexe tweede wereldoorlog wordt door deze in de lokale context te plaatsen ook begrijpelijker.”

Kreiken hoopt met de route mensen te inspireren om zelf op zoek te gaan naar oorlogsverhalen in hun eigen buurt en zo de herdenking van slachtoffers en de vrijheid door te geven aan volgende generaties. ,,De route kun je ieder moment natuurlijk lopen, maar het zou mooi zijn als mensen het op 4 en 5 mei doen.”

Route downloaden

Om de route te lopen download je de app izi.Travel. Zoek op Oorlog in Hilversum: Wandelroute Trompenberg en Villaparken. Click op de route en luister naar de instructies. Start de route. Tip: gebruik oordopjes om de fragmenten goed te kunnen beluisteren.