De Avondmaalscollecte van de Protestantse gemeente Hilversum is dit jaar bestemd voor Stichting Laleaua. Deze stichting zet zich in voor de Roma-gemeenschap in de wijk Boziaş in Târnăveni, Roemenië.

In de aankomende tijd wordt telkens in het kort een stukje van het werk onder de Roma belicht.

Het werk van Stichting Laleaua komt voort uit hoop, liefde en bovenal geloof. Hoop op een betere toekomst, Gods liefde voor de mensen en het geloof in onze Heer Jezus Christus.

Deze keer gaat het over de ‘hoop’.

Hoop
Kinderen hebben dromen. Dromen over de toekomst. Over wat ze graag willen worden. Waar ze willen wonen. Dromen geven hoop. Hoop doet leven.

Ook de Roma-kinderen dromen. Hun weg in het leven is niet eenvoudig. Ze starten het leven met een flinke achterstand. Vanuit een omgeving van armoede, discriminatie, een leerachterstand en een gebrek aan stimulans vanuit huis. De dromen blijven. Die geven hoop.

Stichting Laleaua helpt deze Roma-kinderen om de wereld vanuit hoop en geloof tegemoet te treden. Door naast hen te lopen in hun kinderjaren, door hen te helpen op school en zo mogelijk in het vinden van een baan. In hun ontwikkeling van kind tot volwassene.

Zo leren de kleuters de basisvaardigheden die andere kinderen thuis leren. Als de kinderen de basisschoolleeftijd bereiken gaan zij naar de reguliere Roemeense school. Omdat zij vaak niet goed mee kunnen komen, komen zij na de lessen naar het programma After School van Laleaua. Zij krijgen daar bijles en leren ook allerlei andere vaardigheden, die hen helpen in het dagelijks leven. Ook ondersteunt Laleaua de tieners met onderwijs in hun groei naar volwassenheid. Op deze manier hoopt Laleaua dat deze kinderen de vicieuze cirkel van hun bestaan kunnen doorbreken. En dat geeft hoop op een betere toekomst!

In 2020, kort voor de corona-pandemie, maakte Tonke Koppelaar een documentaire voor 2Doc 'Makers van Morgen'. In deze documentaire geeft een aantal van de Roma-kinderen die naar Laleaua komen, waaronder David en Sorin, een inkijkje in hun leven en in hun dromen. Deze indringende documentaire laat een glimp zien van hoe deze kinderen in het leven staan. En waar zij van dromen. De documentaire heet ‘De Zwaluwenstraat’ en is te vinden via 2Doc.

Een bijpassend lied is terug te vinden via:

Op zondag 30 mei collecteert de Protestantse gemeente Hilversum voor de noodhulpactie ‘De wereld snakt naar adem’. Een actie voor de strijd tegen corona in de allerarmste landen. De actie komt voort uit het Christelijk Noodhulpcluster, waarvan de organisatie Dorcas een onderdeel vormt.

Dorcas motiveert de actie met de constatering dat ‘het coronavirus harder dan ooit om zich heen grijpt. De gevolgen zijn mensonterend. In veel landen is ziek worden niet eens de enige angst. Geen werk betekent geen eten. Geen school betekent geen toekomstperspectief. We zien het overal. De wereld snakt naar adem!’

Snel, professioneel en praktisch

Volgens Dorcas heeft ‘het Christelijk Noodhulpcluster vorig jaar in Libanon bewezen hoe er snel, professioneel en praktisch hulp geboden kon worden aan de getroffenen van de explosie in Beiroet.’
Giften voor deze nieuwe actie worden gebruikt voor directe noodhulp zoals eten, medische of psychosociale hulp en zuurstoftanks. De giften gaan ook naar schoon water, mondkapjes, quarantainecentra en voorlichting over hoe mensen zich tegen corona kunnen beschermen.

De giften lopen via de diaconieën in de wijkgemeenten van de PgH.