Op 27 oktober jl. hebben wij het pijnlijke besluit moeten nemen om alle geboekte werkvakanties in 2022 te annuleren en te stoppen met het organiseren van werkvakanties. In deze brief informeren we jou als betrokkene bij onze organisatie graag over dit besluit.

Terug in de tijd
Sinds maart 2020 kampen we wereldwijd met de coronapandemie. De pandemie heeft veel gevolgen, ook voor Livingstone. Eén van de gevolgen was de beslissing in april 2020 om alle werkvakanties voor 2020, en later 2021 te annuleren. We konden de veiligheid van onze reizigers niet meer garanderen. We namen onze verantwoordelijkheid als reisorganisator, hoe lastig dat ook was.

Mede dankzij overheidssteun en de betrokkenheid en hulp van ons netwerk, kregen wij de kans om ons werk, deels en op een andere manier, voort te zetten. Zo konden we in het najaar van 2020 toch nog van betekenis zijn voor onze projectpartners met een crowdfundingactie. Daar zijn wij dankbaar voor.

Hier staan we nu
Vanuit ons netwerk en van collega-organisaties krijgen we steeds meer signalen dat de onzekerheid met betrekking tot reizen in 2022 zal blijven aanhouden. De reisvoorwaarden blijven onvoorspelbaar en dat maakt het bijzonder lastig om groepsreizen te plannen. Ook ontvangen we van verschillende projectpartners signalen dat de situatie in hun land instabieler en soms zelfs onveilig is geworden. We merken dat veel groepen het (nog) niet aandurven om een reis te boeken voor 2022, waardoor wij bijna geen inkomsten hebben. Ook de overheidssteun is gestopt per 1 oktober jl.

Besluit
Alles bij elkaar genomen komen we tot de conclusie dat wij niet langer in staat zijn de geïnspireerde en professionele reisorganisatie te zijn die we 22 jaar met onze volle passie en inzet zijn geweest. Dat is een bijzonder pijnlijke conclusie voor ons, voor onze partners, voor onze groepen en de vele betrokkenen in Nederland.

We vinden het belangrijk om dit noodzakelijke besluit proactief en tijdig te nemen. We willen niet afwachten tot voorjaar 2022, in de wankele hoop dat het reizen misschien toch nog mogelijk wordt. Door tijdig in te grijpen weten onze reizigers en partners eerder waar ze aan toe zijn en voorkomen we een faillissement. Zo kunnen zij alternatieve plannen maken en kunnen we waar mogelijk nog iets voor elkaar betekenen.

Onze partners
Behalve voor Livingstone, is deze situatie namelijk vooral voor onze partners wereldwijd bijzonder ingrijpend. Zij zullen geen teams meer ontvangen die zich samen met hen inzetten voor een hoopvol project. We kunnen ons goed voorstellen dat je je afvraagt hoe het nu met hen verder gaat. Ondanks deze verdrietige boodschap, blijven onze partners zich inzetten voor hun project en gemeenschap. We willen jou vragen om, als het mogelijk is, een donatie te doen en hen alsnog vooruit te helpen. Juist tijdens deze coronapandemie, kunnen zij de steun goed gebruiken. We hopen op je begrip en support voor Livingstone, maar vooral voor onze partners.

Geef voor de Livingstone partner collecte 2021 tot 1 december.

Afronding
Livingstone heeft in het afgelopen jaar talloze mooie, indrukwekkende, levensveranderende momenten mogen zien in de levens van duizenden mensen. Ook wijzelf zijn verrijkt door alle ervaringen die we mochten beleven.

Ons streven is nu om Livingstone op een zorgvuldige en goede manier af te bouwen en af te sluiten voor alle betrokkenen in de wereld en in Nederland. Dat is een flinke klus die we zo goed mogelijk willen doen.

Contact / vragen
Tot 1 december 2021 staat voor ons in het teken van informeren, vragen beantwoorden en de reisorganisatie afbouwen. Mocht je vragen hebben, dan ben je daarmee – zoals altijd - van harte welkom. We zijn tot uiterlijk 20 december 2021 bereikbaar.

We wensen je van harte Gods zegen toe.

Met vriendelijke groet,

Team Livingstone