Is dat misschien iets voor u: oma/opa worden van een vluchteling-kind? In Hilversum en Utrecht bestaat het Mama Oma Project van de stichting TalenTonen, die kinderen en hun ouders steun wil geven bij het vinden van hun draai in de Nederlandse samenleving. Het gaat om mensen die vanuit landen als Syrië, Afghanistan, Eritrea naar Nederland gekomen zijn en hier een vluchtelingenstatus hebben. Grootouders spelen doorgaans in hun land een belangrijke rol, maar die zijn nog in het thuisland of leven niet meer. Nederlandse ‘oma’s en opa’s’ kunnen er aan bijdragen dat met name die kinderen zich hier thuis voelen en ontwikkelen.

Eén van de oma’s hier is de Hilversumse Marianne Ruigrok. “Mijn man en ik zijn de bonus-opa en -oma van twee Syrische zusjes van 9 en 10 jaar. Eens in de twee weken halen we ze op woensdagmiddag op. Dan is het tijd voor spelletjes, praten, knutselen, of we gaan op pad naar bijvoorbeeld de bibliotheek, dierentuin of film. Het Muiderslot vonden ze prachtig, net als poffertjes eten in Laren. De kinderen beleven er veel plezier aan en zijn enthousiast, en ontdekken nieuwe dingen die ze anders (nog) gemist hadden, zoals reizen per trein of een museum bezoeken. Zíj enthousiast en wij dus ook!”

Als u geïnteresseerd bent kunt u contact opnemen met projectleider Simin Sangian, 06-25395229, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u meer over Marianne’s ervaringen wilt horen kunt u haar bellen op 035-6850442.