Vijftig jaar geleden was de Grote Kerk in Hilversum landelijk in het nieuws. De oorzaak was een grote brand die de kerk aan de Kerkbrink grotendeels verwoestte. Het duurde zes jaar voordat er weer diensten in de Grote Kerk gehouden konden worden.

In een tentoonstelling wordt deze week teruggeblikt op de brand. Wat ging er allemaal verloren? Welke voorwerpen bleven behouden voor de kerk? Hoe reageerde de landelijke pers? En waarom duurde het zo lang voordat de kerk herbouwd was? Een verbrande torenhaan, geblakerde wijzerplaten en zwartgerande pagina's uit een psalmboekje zijn de stille getuigen van de brand. U kunt ze bekijken in de tentoonstelling. Verder kunt u een unieke vondst uit de archieven van de gemeente bewonderen: een van de twee leeuwen die vanaf 1743 tot in de negentiende eeuw op de kolommen van de muur om de kerk stonden, is opgespoord en keert weer even terug naar de kerk.

Openingstijden tentoonstelling (toegang gratis, aanmelding vooraf niet nodig*):

• Woensdag 1 december 13.00 tot 16.00 uur
  • Donderdag 2 december 13.00 tot 16.00 uur
  • Vrijdag 3 december 13.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag 4 december 10.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur
  • Extra openstelling: zaterdag 18 december 14.00 tot 16.00 uur

Er worden gratis rondleidingen verzorgd van 15 à 30 minuten. Hieraan kunnen maximaal 8 personen per keer deelnemen. Voor meer informatie en aanmelding: www.grotekerkhilversum.nl/tentoonstelling

* Met inachtneming van de geldende coronamaatregelen. Bezoekers vanaf 13 jaar worden bij de entree gecontroleerd op een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) en identiteitsbewijs. Iedereen vanaf 13 jaar draagt in de kerk een mondkapje bij verplaatsingen en houdt onderling 1,5 meter afstand.