Vanaf maandag is de Schuilhof (kerk van de Verbinding aan de Dalweg) ‘smiddags open voor vluchtelingen uit Oekraïne. De bedoeling is om mensen even weg te halen uit de drukke en volle opvang. We bieden tijd voor koffie, limo een spelletje en een gesprek.

Ik had me opgegeven als één van de vrijwilligers voor maandag (de eerste dag). Best spannend, want ik had geen idee hoe het zou gaan en wat mijn rol zou kunnen zijn.

In de hal van het oude VARA-gebouw, de opvang, stond al een groep van ongeveer 18 kinderen en 14 moeders en oma’s te wachten. Gezamenlijk zijn we naar de Schuilhof gelopen, waar alles al buiten klaar stond. Snel nog stoelen erbij gezet, want de animo was groter dan verwacht.

De meeste Oekraïners spreken niets anders dan Oekraïens en Russisch, een enkeling gebrekkig Engels. Daarom heb ik met de SayHi-app op de telefoon geprobeerd een gesprekje aan te knopen. Dat viel niet mee. De kinderen in de leeftijd van ongeveer 5 tot ongeveer 12 jaar zaten al snel binnen te tekenen en te kleuren. Een minivoetbalspel was ook prima en later kwamen er 2 sjoelbakken naar buiten. Snoepjeshappen in een bak water was ook leuk. De taalbarrière is dan al gauw niet zo’n probleem meer.

Sommige moeders hielpen de kinderen en speelden mee, andere zaten met elkaar en met vrijwilligers te praten. De telefoons worden nauwlettend in de gaten gehouden want  elk nieuws is spannend en emoties liggen dicht aan de oppervlakte.

Om 15.00 uur gaven de Oekraïense gasten aan dat het tijd was om terug te gaan. Na een gezamenlijk “dank je wel” door hen liepen ze weer terug, maar wel met een “tot morgen”.

Al met al een prima initiatief wat zeker in een behoefte voorziet en dankbaar is om te doen.

Els Verkerk

Els en ik (Hanneke Keur) hebben dit maandag mogen doen samen met een paar vrijwilligers uit De Schuilhof. Wij werken als kerken gelukkig heel goed samen in deze opvang van vluchtelingen uit Oekraine.

Wil jij bijdragen als gastheer/vrouw klik hier voor meer informatie