Ik ben laatst namens de Diaconie naar het armoede ontbijt in Hilversum geweest.

Dit ontbijt bestaat al jaren met als doel organisaties te verbinden en gezamenlijk armoede te bestrijden.

Door de pandemie was er al twee jaar niks mogelijk. We merkten dat iedereen het ook echt gemist had. Mensen zochten elkaar weer op en nieuwkomers werden snel opgenomen en bijgepraat.

De organisaties die er aan meedoen zijn onder andere Versa Welzijn, Hilverzon, Inloop huis wording ect.  Ook de gloednieuwe Burgemeester de heer van der Top en een woordvoerder namens de gemeente waren aanwezig.

De gemeente Hilversum wil een bijdrage geven aan alle initiatieven die worden ontwikkeld en probeert ook ruimte en ondersteuning te bieden. Ze zijn in gesprek met de coƶperaties om hun huizen te verduurzamen.

Er zijn buurt coaches aangesteld die thuis hulp bieden om energie te besparen. Veel mensen huren en hebben niet de mogelijkheden om hun huis te isoleren. Dit is meestal omdat de middelen ontbreken en ze geen eigenaar zijn.Hierdoor worden ze geconfronteerd met steeds hogere lasten en raken ze dieper in de problemen.

Er zijn verschillende sprekers aan het woord geweest en nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan. Er wordt gewerkt een een gezamenlijk portaal waar men terecht kan met alle vragen.

Een heel mooi initiatief is de energiebox die iedereen kan aanvragen. Kijk op www.hilverzon.nu voor meer informatie.

 

Daan Janson, diaken Bethlehemkerk