In navolging van het Nederlands Dagblad (ND) klik hier voor het artikel, citeert nu ook de Kerknet website uit Belgie ds. Aster Abrahamsen, klik hier voor het volledige artikel, of lees hieronder de samenvatting.

Kerknet-redactie Belgie schrijft:

Stien den Hollander, alias S10, zong een prachtig lied op het Eurosongfestival vorig weekend. Je kan er raakpunten met psalm 130 in vinden.

S10 veroverde de 11de plaats op het Eurosongfestival 2022 met haar ballade over een liefdesrelatie die op de klippen loopt. Luister nog een keer naar De Diepte en ontdek daaronder de gelijkenissen met psalm 130.

Vonden S10 en haar co-writer Arno Krabman inspiratie voor het lied bij psalm 130? In Nederland zien enkele aandachtige waarnemers alleszins een aantal raakpunten. Dat ligt allereerst bij dat ‘dieptegevoel’, het gevoel diep in de put te zitten en geen uitweg of licht te zien. Bij S10 gaat het om een partnerrelatie die op de klippen loopt, in de psalm om de relatie met God die op het spel gezet werd (Als Gij zonden blijft gedenken, Heer, wie houdt dan stand?)

Het dieptegevoel wordt al in de eerste verzen van psalm 130 goed verwoord:

• Uit de diepte roep ik tot u, HEER,
    Heer, hoor mijn stem,
    wees aandachtig, luister
    naar mijn roep om genade.

Bij S10 klinkt dat:

• Hier in de diepte hoor ik steeds maar weer je naam
    Oh mijn lief wat moet ik nou?
    Ik zit diep en ik wil jou niet laten gaan.

Zowel in de psalm als in het lied van S10 wordt een nachtelijke situatie geschetst:

• Psalm 130: Mijn ziel verlangt naar de Heer, / meer dan wachters naar de morgen, / meer dan wachters uitzien naar de morgen.
  • S10: ‘Ik wacht al heel de avond’

Een ander raakpunt is het verlangen naar het herstel van de relatie en de noodkreet om gehoord te worden:

• Psalm 130: Ik zie uit naar de Heer, / mijn ziel ziet uit naar hem / en verlangt naar zijn woord of ook: Heer, hoor mijn stem, / wees aandachtig, / luister naar mijn roep om genade.
  • S10: Hier in de diepte hoor ik steeds maar weer je naam / Oh mijn lief wat moet ik nou? / Ik zit diep en ik wil jou niet laten gaan.

Vanzelfsprekend zijn er ook verschillen tussen de twee liederen. De psalm is een gebed, een pelgrimslied, geschreven voor het joodse volk in ballingschap, dat droomt van de terugkeer naar Jeruzalem. Het lied van S10 is een liefdeslied.

De psalmist spreekt met het dieptegevoel een universeel publiek aan, tijd en cultuur overstijgend.

Dominee Aster Abrahamsen besluit op de website van de Bethlehemkerk in Hilversum: Mocht het dieptegevoel bij jou indalen, luister dan naar S10, lees psalm 130. Probeer te roepen naar wie kan helpen. En probeer te luisteren of je in de diepte die naam (Naam) hoort van degene die verlossing en uitkomst kan bieden.