Wat gebeurt er als wetenschappers een grootse ontdekking doen met enorme gevolgen voor de toekomst van de aarde, maar bijna niemand wil luisteren? In de satirische film ‘Don’t Look Up’ wordt dit scenario op humoristische wijze pijnlijk uitgewerkt. De perfecte film om met millennials uit de Bethlehemkerk te kijken. Het is een spiegel van onze huidige samenleving. En alhoewel de film toch vooral de Amerikaanse context op de hak neemt mogen we ook zelf in die spiegel kijken.

Op Eerste Pinksterdag kwamen we samen bij ds. Aster en Tijmen thuis. We blikten kort terug op de kerkdienst van die ochtend die voor de aanwezigen in de kerk en voor de thuis meekijkenden een bijzondere ervaring was. Daarna keken we gezamenlijk naar de film. Een sterrencast vertolkt het verhaal van twee wetenschappers die ontdekken dat de aarde geraakt zal gaan worden door een meteoriet. Deze is groot genoeg om nagenoeg al het leven op aarde te vernietigen. Wanneer ze de Amerikaanse president inlichten denkt die alleen aan politiek gewin. Vervolgens proberen ze via de media actie af te dwingen, maar de kijker is meer geïnteresseerd in het kleine dagelijkse nieuws. Tot overmaat van ramp probeert een groot ‘Sillicon Valley’-techbedrijf de naderende meteoriet in te zetten voor commerciële doeleinden. Lukt het de wetenschappers alsnog de aandacht te trekken voor het naderende onheil?

De film nodigt uit tot reflectie op wat we vandaag de dag om ons heen zien. In de coronatijd werd duidelijk dat wetenschap door een steeds groter deel van de samenleving gewantrouwd wordt. Een beweging die al langer gaande is, uiteraard gevoed door politici die het hebben over “alternatieve feiten”. Sowieso is de politiek vooral bezig met de waan van de dag. De media doet daar vrolijk aan mee, of stimuleert het. Velen haken daarom af, geloven in complottheorieën of zoeken juist de extremen op (of een combinatie hiervan).

Herkennen we onszelf hierin? De film heeft een duidelijke maatschappelijke boodschap. Het refereert aan een groot hedendaags probleem. Ook wij worden vandaag de dag door wetenschappers gewaarschuwd voor naderend onheil (klimaatverandering!), en hoe reageren wij hierop? Genoeg stof om over na te praten en dat deden we dan ook. Grote vragen over onze eigen rol hierin, wat het geloof voor rol kan spelen en hoe realistisch dit scenario eigenlijk is. Ondanks het onderwerp werd het geen zwaarmoedige avond. Het optimisme blijft, de Geest waait nog vrolijk rond en inspireert tot handelen.

Gerard Ekelmans