We leven in een spannende tijd. Klimaatverandering, stikstof, vervuiling, bosbranden, droogte – de politiek weet soms niet meer hoe nu verder, boeren voelen zich in het nauw gedreven, en veel burgers maken zich zorgen. In plaats van ons met elkaar te verbinden in onze zorgen en angst rondom klimaatverandering en stikstof, ontstaat er op veel plekken onderlinge strijd en polarisatie.

In de kerk en vanuit de kerk mag er ruimte zijn om zorgen met elkaar te delen, om met elkaar in gesprek te gaan en te zoeken vanuit gedeeld geloof naar manieren om te leven in deze tijd. Bovenal om samen hoop te vinden en een weg om te gaan. Daarom zijn we ook Groene Kerk. (www.groenekerken.nl).

In de afgelopen weken zijn klimaatverandering en de gevolgen daarvan op verschillende manieren aan de orde gekomen. In kerkdiensten en gebeden bijvoorbeeld. Zo zijn Gerard Ekelmans en ds. Aster Abrahamsen begin maart bij het Verkiezingsdebat over Duurzaam Hilversum aanwezig geweest en hebben daarvan verslag gedaan in de nieuwsbrief. De prachtige voorstelling Escape Room Terra werd in onze kerk opgevoerd, georganiseerd vanuit het Weilandklooster. Maar ook is er een avond met onze jongeren over doorgepraat op catechese. Ook zij maken zich zorgen over hun toekomst. Aan de hand van stellingen (verzorgd door ds. Erik van Halsema) konden we samen doorpraten over hoe daar mee om te gaan. Daarnaast is een groep gemeenteleden aanwezig geweest bij de Klimaatmars in Rotterdam op 19 juni.

Ook in het komende jaar zullen we in het gemeentewerk aandacht hebben voor geloof & duurzaamheid en de klimaatcrisis, op verschillende manieren. Te beginnen met Open Monumentendag (10 september), dan stellen we onze kerk open. Open Monumentendag staat dit jaar geheel in het thema van Duurzaamheid.

Wilt u / wil jij ook eens doorpraten over klimaatverandering en geloof? Wat heeft God hiermee te maken? Hoe kun je duurzaam leven vanuit de Bijbel? Hoe gaan we om met al die verschillende meningen en zienswijzen?

Ds. Aster Abrahamsen is bezig met een nascholingstraject ‘van U is de aarde’ waarin predikanten worden geholpen om het gesprek aan te gaan op het snijvlak van duurzaamheid en geloof. Daarnaast is zij met een groep predikanten bezig met het schrijven van materiaal waarmee de klimaatcrisis onder predikanten beter bespreekbaar wordt en zij voeding kunnen vinden om er in hun werk mee aan de slag te gaan.

Vanaf september wil zij een groene groep oprichten. Wilt u meer weten, stuur dan een bericht naar ds. Aster Abrahamsen of naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sinds 2018 is de Bethlehemkerk een groene kerk. Dat betekent dat de Bethlehemkerk zich blijvend inspant voor een groenere en betere wereld.