Het is blauw, 60 meter lang, 28 centimeter dik en 196 kilo zwaar. Het is een touw dat mensen wil verbinden. In 2017 bedacht de Belgische kunstenaar Ief Spincemaille (45) Rope. Het werd een heus project en sindsdien reist hij er de wereld mee rond. Hij moedigt voorbijgangers aan om erop te zitten, liggen, ermee te spelen, te sjouwen, alles mag.

Jaarthema PGH: Verbonden
Het nieuwe gezamenlijke jaarthema 2022-2023 van de Protestantse gemeente te Hilversum is Verbonden.


Na Guangzhou (China), Berlijn, Helsinki, Marseille en Milaan ligt Rope deze week in Tilburg, waar meer kunstenaars de stad voor even hebben gekaapt voor het gratis te bezoeken kunstfestival Kaapstad. Komend weekend ligt het touw in het centrum en de afgelopen dagen gingen de bewoners van de Kwendelhof in Tilburg-West er al mee aan de haal.

 

Kunstenaar Ief Spincemaille in Tilburg-West.Beeld Sander Van Bussel

Ineens ligt er dan een gigantische blauwe slang in je straat. Hoe reageerden de mensen? “Het was bijzonder”, vertelt de kunstenaar aan de telefoon. “Frans, die normaal Nederlandse les aan Oekraïners geeft in het buurtcentrum, besloot vanwege het mooie weer les te geven op het touw. Zat daar een heel rijtje cursisten Nederlandse woorden te oefenen. Een buurtbewoner kwam water brengen voor iedereen, omdat het zo heet was.”

Aan het eind van de middag zag hij zo’n dertig mensen met het touw op hun schouders door smalle steegjes lopen. Iemand nam het initiatief en voorbijgangers sloten zich aan. Iedereen voelde de dynamiek en de interactie met elkaar, vertelt Spincemaille. In november gaat Rope op de boot voor een reis naar Uruguay.

Jaarthema PGH: Verbonden
Het nieuwe gezamenlijke jaarthema 2022-2023 van de Protestantse gemeente te Hilversum is Verbonden. 

 

Auteur: Ally Smid19 augustus 2022, 06:35
Overgenomen uit: Trouw