Het begon net zo lekker te lopen!
Vanaf januari mocht ik aan de slag als geestelijk verzorger binnen Amaris Zuiderheide. Kennismaken met bewoners, collega’s, vrijwilligers. Soms gezellig, soms direct al heel persoonlijk en diepgaand. Delen in lief en leed, zorgen en dankbaarheid. Mee eten tijdens de lunch in de huiskamers van verschillende afdelingen. Contact leggen met zorgteams, teamleiders, en behandelaars als artsen en psycholoog.

Het begon net zo lekker te lopen!
Een spontaan moment van samen zingen met enkele bewoners in een huiskamer. Een groepsgesprek, dat zomaar ontstaat. Het voorbereiden van de herdenking van overleden bewoners eind maart, mijn eerste bij Amaris Zuiderheide.

Het weer beginnen met een maandelijks zanguurtje geestelijke liederen. Ik zou op Witte Donderdag weer een Avondmaalsviering houden met bewoners in het restaurant van gebouw Rubina. Ik zou kleine Paasbijeenkomsten houden in de huiskamers van gebouw Alba en in de groepen van de Dagbesteding. Ik zou……., en toen werd alles anders door het corona virus.

Steeds meer activiteiten werden afgelast, vrijwilligers mochten niet meer naar binnen. Ik mocht nog maar op één locatie werken in plaats van op mijn gebruikelijke drie locaties. Daarna mocht ik alleen nog maar bij een bewoner op bezoek als er een echte noodsituatie was. Eerst mocht er nog één contactpersoon per bewoner op bezoek, toen helemaal niemand meer. Zo triest!

Nu - mee door ziekte verschijnselen bij mij thuis - mag ik geen enkele locatie meer in. Het risico op het overdragen van een mogelijke besmetting is te groot.

Hoe nu verder?
Ik schreef de bewoners een brief met een tekst over Hoop en de melding dat men mij natuurlijk mag bellen of mailen. Deze brief is aan alle bewoners uitgereikt en dankbaar ontvangen. In overleg met een bewoner heb ik dag-teksten gemaakt voor de weken voor Pasen: elke dag één tekst, elke dag één stap dichter bij Pasen! Daarnaast stuurde ik een digitale beschermengel naar al mijn collega’s, die nu zo hard werken. En met de andere geestelijk verzorgers gaan we een boekje maken voor de Goede Week voor heel Amaris.

Vandaag heb ik met meerdere bewoners en collega’s kunnen bellen. Bewoners mogen niet meer bij elkaar op de kamer komen voor een praatje of een spelletje. Maar sommigen houden dagelijks contact met enkele medebewoners via de telefoon. Bewoners vertellen lovend over de extra zorg die zij van medewerkers ontvangen zoals een extra lekker ontbijtje. Bewoners ontvangen veel post, bloemen, tekenen van aandacht van buiten. Een heel verdrietige mevrouw mist het bezoek van haar kinderen. Er wordt een video verbinding gemaakt, zodat zij kan beeldbellen met de kinderen. Een bewoonster vraagt door de telefoon heel bezorgd ook naar mij, of ik het nu wel vol kan houden….

Zoveel ontroerende tekenen van verbondenheid ondanks alle zorgen. Omzien naar elkaar in Zuiderheide ten tijde van corona: het gebeurt, zelfs op afstand!

Samen op weg naar Pasen.

Ds.Hanneke Keur
Geestelijk verzorger Evean Zorg en Amaris Zuiderheide/protestants predikant

Reacties  

#2 Nel Koning 08-05-2020 11:42
Beste Hanneke,
Wat een creativiteit in deze moeilijke tijd.
Ook ik verheugde me op je plannen zoals herdenking,
Avondmaal en Paasviering.
Veel sterkte, ook voor het thuisfront.
Hart. groet,
Nel.
#1 Marry Wolbers 25-03-2020 12:12
Fijn om te lezen Hanneke ja het zijn moeiljike tijden.
Toch sterkte met het vervullen van je taak marry

You have no rights to post comments