Het zijn moeilijke tijden. Normaal gesproken zou ik als organist de Paasdienst begeleiden, maar wegens de omstandigheden heb ik dat helaas moeten afzeggen. Ik vind dat ontzettend jammer, omdat ik de afgelopen maanden (sinds de Kerstochtenddienst) met veel plezier enkele diensten heb mogen begeleiden in de Bethlehemkerk. Ik had dat graag willen voortzetten. Nu het me niet lukt om in de kerk zelf op het orgel te komen spelen, zou ik willen voorstellen om de komende tijd af en toe een muzikale suggestie door te sturen via het blog voor de 40dagentijd.

Toen ik onlangs (op 21 maart, de geboortedag van Johann Sebastian Bach) de pastorale brief las, moest ik bij de bemoediging n.a.v. Mattheus 6:25-34 denken aan Bachs cantate ‘Warum betrübst du dich, mein Herz’ (BWV 138). Deze schitterende cantate heeft precies dezelfde bijbeltekst als uitgangspunt. Heel mooi is de aria ‘Auf Gott steht meine Zuversicht’ (in God heb ik vast vertrouwen). Op internet zijn allerlei prachtige uitvoeringen te vinden. Mijn favoriete uitvoering is die van Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe:

https://www.youtube.com/watch?v=8RFr3yya6WY

De tekst van deze cantate met een toelichting daarop is te vinden op onderstaande website: https://www.eduardvanhengel.nl/werken/BWV_138

Het is wrang dat inmiddels alle concerten zijn afgelast. Maar gelukkig is er heel veel op internet te beluisteren. Ik hoop u daarvan in de komende tijd af en toe een voorbeeld te mogen geven via het blog van de kerk. Wellicht kunnen anderen dit dan weer aanvullen met andere muziekstukken, andere uitvoeringen, luistertips enz.

Ten slotte nog een tip. Op de website van Collegium Vocale Gent is sinds kort de opname te zien van de generale repetitie van Bachs Johannes-Passion: https://www.collegiumvocale.com/.

Vanaf 1:11:30 is het moment te zien dat centraal stond in de dienst van 1 maart met als thema ‘Vrouw, zie je zoon’ (Joh. 19:25-27): ‘Weib, siehe, das ist dein Sohn!’, gevolgd door het prachtige koraal ‘Er nahm alles wohl in acht in der letzten Stunde’.

Heel bijzonder om deze opname te kunnen zien, nu alle uitvoeringen noodgedwongen niet door kunnen gaan.

Ik hoop dat Bachs muziek een troost kan zijn in deze moeilijke tijd.

Marco Goud (organist)

Reacties  

#2 Marlene Erdmann 27-03-2020 19:11
Dag Marco,

Met de cantate ‘Warum betrübst du dich, mein Herz’ op de achtergrond lees ik jouw blog. Wat bijzonder dat jij, terwijl je nog maar korte tijd organist in de Bethlehemkerk bent, zo'n mooie blog schrijft. Dank daarvoor. Ik weet dat je een grote Bach-liefhebber bent en een kenner op het gebied van de barokmuziek. Ik hoop daarom dat je de komende tijd nog meer met ons wilt delen. Hoewel ik je eigenlijk liever snel weer een keer achter het orgel wil zien zitten. Maar dat komt vast wel weer.

Groeten van Marlene
#1 Herma Bosma 26-03-2020 20:28
Beste Marco,

Allereerst: ik hoop je nog vaak in de Bethlehemkerk te horen!

Tip: op donderdag 2 en op zondag 5 april a.s. wordt op Radio 4 de Matthaus Passion uitgezonden. De laatste is via www.nporadio4.nl ook met beeld te volgen.
Wijs verder graag op een paar mooie en interessante podcasts op de website van radio 4 over de Matthaus Passion: https://www.nporadio4.nl/podcasts/matthaus
en deze is ook aan te bevelen!
https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/349186-de-nieuwe-tweedelige-podcast-over-de-matthaeus-passion-verschijnt.

Hartelijke groeten,
Herma

You have no rights to post comments