Vandaag wil ik u graag wijzen op de website ‘All of Bach’, een heel mooi initiatief van de Nederlandse Bachvereniging: https://www.bachvereniging.nl/nl/allofbach. Het is de bedoeling dat op deze website uiteindelijk uitvoeringen van álle composities van Bach komen te staan. Het wordt wekelijks aangevuld met een nieuwe opname.

Ik wil er het volgende orgelstuk uitlichten: het korte en ingetogen, maar zeer mooie koraalvoorspel ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten’ (BWV 691). Het wordt gespeeld door Dorien Schouten (organist van de Utrechtse Tuindorpkerk) op het koororgel in de Bovenkerk in Kampen: https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-691/

Kijkt u vooral ook naar de achtergrondvideo met de toelichting die zij over dit orgelwerk geeft. Ze gaat in op de inhoud van dit troostrijke lied (‘het komt goed, zo lang je op God vertrouwt’) en de manier waarop Bach het stuk heeft gecomponeerd. De achtergrondvideo is aan te klikken op dezelfde website onder het filmpje, en ook te vinden via Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=B4XN7R6rgOI&feature=emb_logo

Bach componeerde nog een ander koraalvoorspel over dit lied (BWV 642), opgenomen in zijn Orgelbüchlein. Het gaat om een veel uitbundiger compositie. Dit stuk is eveneens te vinden op ‘All of Bach’ (ook weer met een achtergrondvideo met toelichting):

https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-642/

Ik vind het altijd leuk om in een dienst een koppeling te maken tussen composities van Bach of andere componisten en de te zingen liederen uit het Liedboek. Dat kan in dit geval ook.

Ongetwijfeld herkent u dit lied. Het staat in het Liedboek voor de Kerken (1973) als gezang 429: ‘Wie maar de goede God laat zorgen / en op Hem hoopt in ’t bangst gevaar’. In het nieuwe Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk (2013) is het opgenomen als lied 905 in een nieuwe vertaling van Sytze de Vries. Het eerste couplet luidt als volgt:

Wie zich door God alleen laat leiden,
Enkel van Hem zijn heil verwacht,
Weet Hem nabij, ook in de tijden
Die dreigend zwart zijn als de nacht.
Want wie op God alleen vertrouwt,
Heeft nooit op zand zijn huis gebouwd.

Ten slotte een opname van dit lied vanuit de Grote Kerk te Harderwijk, waarbij u desgewenst mee kunt zingen:

https://www.youtube.com/watch?v=DH_8g5M80lI

Marco Goud (organist)

Reacties  

#2 Nel Koning 10-04-2020 10:44
Dankbaar en vol respect heb ik de diensten deze week gevolgd. En er komen er nog drie!
Graag doe ik mee met koffiedrinken zondag
Wat een goed idee!
En dan vrijdag de Mattheus Passion op tv.
Allemaal gezegende paasdagen gewenst, alleen of met gezin.
#1 Marlene Erdmann 28-03-2020 21:54
Dag Marco,

Wat een verrassing om Dorien weer te zien en te horen op de video die jij hebt uitgekozen voor deze blog. Ik heb samen met Dorien de Thomas Kurt Cursus gevolgd, een dirigentenopleiding aan de HKU. Ze is erg goed, ook haar toelichtingen. Dank je dat je de prachtige woorden van LB 905 onder de aandacht hebt gebracht.

Groeten van Marlene

You have no rights to post comments