Na Pasen volgde voor mij een moment van enige ontspanning. Ik merk dat ik door die crisis behoefte heb aan grip op de situatie en aan afleiding. Die afleiding vond ik na Pasen in’ Boer zoekt vrouw’.

Tijd voor een bekentenis… niet heel lang nadat we in de mediastad zijn komen wonen hebben we de tv laten afsluiten…. We merkten dat we eigenlijk nooit echt naar tv programma’s keken. Maar juist in deze crisis merk ik hoe heerlijk het is om je af en toe af te sluiten met een tv programma waarin de zwaarte van de coronacrisis niet wordt benadrukt en waarin je aandacht op totaal iets anders wordt gevestigd. Boer zoekt vrouw bijvoorbeeld. Gelukkig ook online te bekijken.

In een paar dagen tijd heb ik alle afleveringen t/m afgelopen zondag teruggekeken. Dat vind ik heerlijk ontspannen. Worden ze verliefd? Overwint liefde de moeilijkheden die ze voor zich zien? En: wat een onhandige en soms ook vervreemdende situaties waarin mensen terecht komen! Wat kan ik daar om lachen. En soms bij weg zwijmelen. Mensen op zoek naar de ware liefde. In slechts een paar dagen tijd moet een soort wonder geschieden: dat twee mensen onder de druk van een camera en in de gekke omstandigheid van meerdere vrouwen/mannen en één boer verliefd op elkaar worden.

Maar, zeg nooit dat het niet kan. Een wonder kan zomaar geschieden, ook in een paar dagen. Lees maar in de bijbel.

Eenieder van ons is op zoek naar een vriend, maatje, partner, liefde. Misschien is dat wel de kracht van dit programma. Het programma is natuurlijk aantrekkelijk omdat het een ongegeneerd kijkje in iemands leven is, maar spreekt vast ook zoveel mensen aan (> 3 miljoen kijkers…), omdat iedereen wel die wens herkent om samen te zijn. In deze tijd wordt je extra bij bepaald. 

En toen dacht ik: misschien moeten we in deze tijd als kerk niet spreken over Boer zoekt vrouw over ‘God zoekt mens’. God zoekt de mens op in zijn of haar eenzaamheid, en wandelt met hem mee. En dat geldt voor ieder mens, iedereen is de ware voor God. Er zijn, wat dat betreft, geen concurrenten. Als je als mens voor de liefde van God je deur opent, dan kan er zomaar – in een paar dagen tijd – iets wonderlijks gebeuren.

En zo ziet u: Boer zoekt vrouw, daar zit meer in dan je denkt. Misschien volgende keer over Wie is de mol?

Hartelijke groeten,

Ds. Aster

You have no rights to post comments