Sinds Pinksteren heb ik geen Bachblog meer geschreven, maar dat betekent uiteraard niet dat Bach voor de tussenliggende periode geen muziek schreef. Integendeel. Voor álle zondagen na Pinksteren schreef Bach tientallen cantates, naast nog heel veel andere muziek (graag wijs ik nog eens op de prachtige website https://www.eduardvanhengel.nl/ waarop alle cantates te vinden zijn). Voor de laatste zondag vóór Advent (de 27e zondag na Trinitatis) schreef Bach een van zijn beroemdste cantates: Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 140). Een mooie uitvoering is te beluisteren op https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-140/

Schitterend is het openingskoor ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ (vgl. lied 749 in het Liedboek). Deze cantate kan wel gezien worden als een vooraankondiging van advent, zoals te horen is in deel 2: ‘Er kommt, er kommt, / der Bräutgam kommt!’, waarmee gedoeld wordt op de komst van Christus. Delen 3 en 6 vormen een mystiek liefdesduet tussen de gelovige ziel en Christus. Het bekendst is deel 4: ‘Zion hört die Wächter singen’ (te horen vanaf 15:18). Daarin wordt onder meer gezongen: ‘Nun komm, du werte Kron, / Herr Jesu, Gottes Sohn!’. Dat doet al erg denken aan advent, vooral het lied ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ (waarover volgende keer meer). Van het vierde deel uit deze cantate maakte Bach ook een orgelbewerking: BWV 645 (een van de Schübler-koralen). Het behoort tot Bachs bekendste orgelstukken: https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-645/

De cantate wordt schitterend afgesloten met ‘Gloria sei dir gesungen’. Met de slotregels ‘Io, io! / Ewig in dulci jubilo’ belanden we zelfs al even in kerststemming (vgl. lied 471)!  

De korte bespreking van deze cantate is een opmaat naar de adventsmuziek van Bach en andere componisten waarover ik in de volgende blogs hoop te schrijven.

Marco Goud, organist

Reacties  

#3 Marco Goud 02-12-2020 21:47
Dag Herma en Marlene,
Dank voor jullie reacties!
Herma: dat was een prachtig radioprogramma, ik heb er vaak met veel genoegen naar geluisterd, evenals naar Musica religiosa op zaterdagochtend..
Vanwege de prachtige website en de mooie linkjes verwijs ik in de blogs vooral naar de Ned. Bachvereniging, maar ik ben zeker ook een groot liefhebber van de uitvoeringen van Herreweghe en Gardiner (ik verwees er in de eerdere blogs ook al naar). Hun uitvoeringen van de cantates zijn ook op Youtube te vinden en via de genoemde website van Eduard van Hengel. Ik zal er in de volgende blogs expliciet naar verwijzen.
#2 Herma Bosma 28-11-2020 19:17
Hallo Marco,

Dank voor de herstart van jouw blogs op de website van de Bethlehemkerk.
Met speciale aandacht zal ik morgen jouw interpretatie van BWV 699 beluisteren. Schitterende muziek heeft Bach geschreven, Prachtige uitvoeringen van de Ned. Bachvereniging waarop jij ons wijst al ben ik ook wel fan van de opnamen o.l.v. Suzuki, Gardiner en/of Herreweghe,
Jammer dat we deze opnamen relatief weinig op radio of tv horen. In mijn tijd als muzieksamensteller van 'Tussen hemel en aarde" kon iedereen er elke zondag van genieten.
Maar dankzij jouw tips worden wij hierop weer geattendeerd. Dank en alle goeds,

Herma
#1 Marlene Erdmann 23-11-2020 16:13
Dag Marco, wat fijn dat je ons weer meeneemt in deze adventsperiode langs de prachtige cantates van Bach. Ik heb meteen weer even zitten luisteren naar de uitvoering die jij tipt. De orgelbewerking BWV 645 die je dit keer beschrijft kan ik denk ik wel dromen. Mijn vader speelt hem heel graag en héél vaak. Ik ben er mee opgegroeid. Ik kijk uit naar jouw volgende blogs. Alvast een mooie adventstijd toegewenst.

You have no rights to post comments