Momenteel zijn er tenminste drie nieuwsfeiten die met elkaar om de aandacht strijden.

Het eerste is de deplorabele toestand van vluchtelingen aan de rand van ons continent. In een dienst die over vergeving gaat roept dit de vraag op: hoe kunnen we het onszelf later ooit vergeven als wij die mensen niet of onvoldoende hebben geholpen?

Het tweede is het proces tegen Gökmen T., de dader van een terroristische aanslag in Den Haag vorig jaar. In een dienst die over vergeving vraagt roept dit proces de vraag op: hoe kan er ooit vergeving zijn voor de dader van een aanslag die niet laat blijken enige spijt te hebben van wat hij heeft gedaan? Hoe kun je een man vergeven die op geen enkele manier iets van inlevingsvermogen toont ten opzichte van de nabestaanden van de mensen die hij in koelen bloede heeft neergeschoten?

Het derde nieuwsfeit ten slotte is hoe een nieuw en nog onbehandelbaar groepvirus oprukt, ook in Nederland. Hoe kun je besmetting voorkomen? Dat is één van de meest gestelde vragen. Vorige week kwam onze landelijke kerk al met een advies: bij het avondmaal geen gezamenlijke beker maar kleine bekertjes gebruiken, elkaar niet de hand geven bij de vredegroet, en na afloop niet allemaal de hand van de predikant gaan schudden. Dit advies is ook tot Hilversum doorgedrongen: vorige week hadden ze in de Regenboogkerk een viering van Woord en Tafel. Door alle bekertjes van de Morgenster te gaan lenen kon die tafelviering doorgaan. Over twee weken keren we het om en leent de Morgenster de bekertjes van de Regenboogkerk.